Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Spricka skakar Missing People

Publicerad 2013-09-03

Missing People skakas av en spricka i toppen.

En av grundarna och kassören har hoppat av.

– Det var väntat i en organisation som växt om sig själv, som en tonåring, säger Annika Haglund, före detta operativ chef i Stockholm.

När Missing People Sweden bildades i Göteborg i januari 2012 var det en förlängning av organisationen Sökarna Västra Götaland. I dag är Missing People en folkrörelse med tusentals frivilliga som gått skallgångar över hela landet. Efter flera lösta försvinnanden har organisationen hedrats med både polismedaljer och sponsorer som strömmat till.

Men den senaste veckan har både Jessika Kangasniemi, ordförande fram till i mars, och hennes son Jerri Kangasniemi, före detta kassör, lämnat verksamheten.

Orsaken uppges vara ekonomisk.

”Ska råda öppenhet”

– Jag var inte överens med nuvarande ordförande. I en ideell organisation ska det råda öppenhet, både ekonomisk och med allt annat men nu får man inte reda på någonting. Det är toppstyrt och till slut har bägaren runnit över, säger Jessica Kangasniemi.

Kritiken mot nuvarande styrelsen gäller framför allt ekonomin. Ordförande Peder Schillerström har kritiserats för att ha vägrat kassören tillgång till redovisningen samt inloggningen till banken.

Slår ifrån sig

Trots sina före detta styrelseplatser hävdar mor och son att de inte fick insyn i organisationen.

Kritiken började framföras av medlemmar redan efter årsskiftet och Schillerström skrev då inlägg på Flashback där han försäkrade att informationen skulle bli bättre. Men ännu har inte utlovad redovisning för 2012 lämnats ut.

När Aftonbladet ringer upp slår han ifrån sig all kritik.

– Det är förvånansvärt att en ordförande och kassör kan väcka kritik på det här sättet. Detta har ju varit deras ansvarsområden och då borde de ha påtalat det före sin avgång. Och Jessica har haft full insyn i banken.

”Organisationen har exploderat”

Enligt Schillerström är det de avhoppade frontfigurerna som inte längre platsar.

– De ideella krafterna beräknas ta slut inom 1-2 år, organisationen har exploderat och behöver nya, kompetenta personer.

Annika Haglund var operativ chef i Stockholm men valde att hoppa av redan i julas.

– Jag vet att det pratats om toppstyrning. Mitt eget avhopp handlade mer om att jag ville styra mer, jag ville ut mer och hjälpa medan andra ville mindre.

Hon menar att det kostat många människors energi att bygga upp Missing People och att sprickan var väntad.

”Som att äta pizza”

– Organisationen har vuxit snabbt som en tonåring som inte vet var han ska göra av sina armar. Det är som att äta pizza en hel månad och tro att man ska få på sig en klänning i storleken small.

Jessica Kangasniemi är bortrest för att fira sin födelsedag men låter hälsa att hon önskar föreningen allt gott.

– Tanken är ju väldigt god och alla som ställer upp är fantastiska.