Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Nu krävs Reinfeldt på ’riktiga’ svar

Publicerad 2014-03-19

Filippa Reinfeldt möter ilskna barnmorskor som har fått nog

Barnmorskorna säger upp sig i massor.

Nu varnar de för osäker förlossningsvård och ­undrar varför inte Filippa Reinfeldt svarar på deras frågor.

- Det ökar naturligtvis risken för skador när vi ­inte kan arbeta som vi ska, ­säger barnmorskan Ia Jeppsson.

Den senaste tiden har den pressade situationen för barnmorskor och ökande förlossningsskador uppmärksammats stort. I kväll gästar Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) Aftonbladets Partiprogrammet.

Hon har gjort sig känd för att ducka frågor om det ­egna ansvarsområdet.

Slutar lyssna direkt

Enligt Ia Jeppsson, talesperson för uppropet ”Barnmorskor för trygg och säker vård”, har barnmorskorna från Vårdförbundet i Stockholm upprepat försökt få till en dialog med Filippa Reinfeldt.

- Vi har haft kontakt med henne vid ett fåtal tillfällen. Förr eller senare kommer det något svar, men det tar alldeles för lång tid, och det är ett väldigt politiskt korrekt svar som levereras, som man slutar lyssna på efter fyra sekunder. Alla andra partier vänder sig till oss, frågar och lyssnar och vill höra vad vi anser.

Moderaterna är det enda partiet som inte aktivt tillfrågar barnmorskorna själva i frågor om förlossningsvården?

- Ja, det kan man säga. Jag tror att det är besvärligt för dem att vända sig till oss. Det är de som har makten att bestämma, och får man ­veta hur man kan göra måste man förändra, säger Ia Jeppsson.

”Vi säger upp oss”

Hon tar också upp att barnmorskor är en brist­vara och det stora problemet är enorma personalomsättningar på grund av missnöje med lön och villkor.

- Barnmorskor säger upp sig en masse just nu. På ­vissa ställen har så många som 20-30 barnmorskor sagt upp sig. Man byter personal med varandra, och det är inte ­bara i Stockholm.

Inte lika säker vård

Enligt Ia Jeppsson gör barnmorskebristen och den stora omsättningen att ­vården för födande kvinnor inte blir lika säker.

- I dag ska vi, även med full personal, ansvara för minst två födande samtidigt. Kvinnor råkar ut för onödiga tillbud och vårdskador som de inte har en aning om att det skulle ­kunna gå att undvika med en närvarande barnmorska.

Frågorna till Filippa Reinfeldt

Hur ska du sätta stopp på den enorma ­rotation av personal som pågår just nu ­mellan förlossnings­klinikerna?

Vi måste bli fler barnmorskor och få bättre ­arbetsvillkor. Vad tänker du göra åt det?

Varför vill du inte ha en bättre dialog med oss?

Hur tänker du differentiera vården* och göra den mer kostnadseffektiv, så att vi kan arbeta så som evidensen** säger?

*En differentierad vård innebär enligt Ia Jeppsson bland annat att friska kvinnor med en förväntad normal förlossning kan klara sig utan direkt tillgång på tekniskt avancerad vård som kostar mycket. Sådana kvinnor kan föda på enklare enheter i närheten av enheter med avancerad vård.

** Evidensen är ­detsamma som vetenskapen.