Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen sköt mot 23-åring i Göteborg

Publicerad 2013-11-05

Polisen skulle gripa en 23-årig man som viftade med en påk, på Bangårdsgatan i Göteborg.

Då avlossades ett skott.

Berättelserna går isär om hur det gick till:

– Det var ett varningsskott i luften då han gick emot kollegorna, säger polisen.

– De sköt mot honom då han sprang från dem, säger vittnet Peder Samuelsson, 32.

Flera personer larmade enligt polisen vid lunchtid i Göteborg, om att en ung man syntes gå omkring med en påk. Enligt väktare vid Centralstationen uppträdde han hotfullt.

"Sprang bort från dem"

Peder Samuelsson, 32, bor nära järnvägen såg mannen.

– Han gick och viftade med någon pinne och var nära att bli påkörd av tåg. Jag larmade polisen, säger han till Aftonbladet.

Enligt Samuelsson anländer först fem poliser till platsen för att gripa mannen. Därefter kom fler poliser och en polishelikopter.

– En av poliserna har tidigare dragit vapen mot honom. Han stannade inte på tilltal, utan började springa bort från dem. Då lägger de av ett skott mot honom. Det ser ut som om han faller. Han lägger sig åtminstone ned direkt, säger Peder Samuelsson, som då larmade 112 ännu en gång för att få dit en ambulans, som anlände efter runt fem minuter.

Upplevde sig hotade

Från polisens håll beskrivs händelseförloppet annorlunda.

– Polisen har skjutit ett varningsskott upp i luften, vid gripandet av en 23-årig man, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polismyndigheten.

– När polispatrullen kommer till platsen går mannen mot polisen med påken. De försöker spreja honom med OC-spray, som man brukar använda, men eftersom det blåste från mannen gick det inte. En kollega hade sitt tjänstevapen uppe och sköt ett varningsskott i luften. Så han har inte kommit till skada, och inte kollegorna heller.

Var det nödvändigt att skjuta?

– Ja han gick ju emot kollegorna med påken i handen och de upplevde sig så hotade att de kände sig tvungna att använda vapnet, säger Thomas Fuxborg.

Mannen är gripen, misstänkt för hot mot tjänsteman enligt polisens hemsida.