Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Förbereder sig för att ta över makten

Publicerad 2014-02-05

De rödgröna finslipar politiken & utbildar: Något annat vore oansvarigt

Vill ta över Rosenbad   Jonas Sjöstedt, (V), Åsa Romson, (MP), Gustav Fridolin, (MP) och Stefan Löfven, (S), förbereder sig just nu som bäst för ett maktövertagande i höst. Löfven har pekat ut Miljöpartiet som den mest sannolika samarbetspartnern. Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet står han längre i från.

I största hemlighet förbereder sig S, MP och V för att ta över makten och flytta in i Rosenbad.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja att det just nu pågår ett intensivt arbete i alla tre partierna där tidsplaner, politik och personer planeras och ses över.

– Vi förbereder vår del av att gå från opposition till regering. Det måste vi, något annat vore oansvarigt, säger Per Ängquist, kanslichef (MP).

Inför valet 2006 bildade Alliansen en ”äntringsstyrka” som skulle se till att de fyra borgerliga partierna var redo för ett smidigt maktövertagande. När Socialdemokraterna hade tvingats bort från regeringskansliet ­skulle nykomlingarna direkt kunna sätta i gång att styra landet.

Inför årets val är det tvärtom – det är hos S, V och MP som förberedelserna sker. De tre partierna leder i opinionsmätningarna och just nu tyder mycket på ett maktskifte efter valet i september.

Även inför förlustvalet 2010 förberedde sig de rödgröna. Då gjorde de arbetet tillsammans.

Snabba ryck

Inför årets val har Aftonbladet talat med en rad personer i de tre partierna. Denna gång sker förberedelserna inom respektive partikansli eftersom det inte finns något formaliserat samarbete.

Kanslichefen Per Ängquist leder ­arbetet hos MP. Han poängterar att det är ett måste att förbereda sig ordentligt. Den som vinner valet har bara några veckor på sig att bilda regering, skriva regeringsförklaring och ta fram en statsbudget.

För MP:s del innebär det att partiet i dag nagelfar både politiska beslut och vilka personer som kan komma att vara med och styra landet.

– Vi måste naturligtvis vara förberedda. Vi behöver veta vem som har ansvar för vad, framförallt månaden efter valet, säger Ängquist.

Tveksamt samarbete

Han betonar att det allra viktigaste är att mötestider är bestämda och att det är klart vilket organ som fattar beslut om vad.

– Det har vi en process för. Sedan handlar det också om att knyta ihop det vi säger i val­rörelsen, och det som ska upp på vår kongress i maj, med det som sedan ska upp efter valet.

S-ledaren Stefan Löfven har pekat ut MP som den mest sannolika samarbetspartnern efter en valseger. Till Vänsterpartiet har han varit mer kallsinnig. Trots detta pågår det, enligt Aftonbladets källor, ett intensivt planeringsarbete också inom V-kansliet. Bland annat ser man över vad man vill och hinner uträtta under fyra år i regeringsställning.

– Vi går igenom politik och diskuterar prioriteringar. Där har så klart vinster i välfärden en särställning. Men det handlar också om att diskutera all politik, säger en V-källa nära partiledningen.

Tar fram en plan

S är det parti som kommit längst i förberedelserna. Personer utbildas för att kunna fylla stolar på ­departementen. Partiets talespersoner i sakfrågor har fått i uppdrag att ta fram en plan för vad som ska göras de första hundra dagarna efter ett maktskifte.

– Vi har bestämt oss för att förbereda oss på ­riktigt, både politiskt och ­organisatoriskt, har S partisekreterare Carin Jämtin tidigare sagt till Aftonbladet.

Fem arbetsgrupper

Inför valet 2010 gick S, V och MP fram i ett gemensamt rödgrönt samarbete. Före valet satte partierna samman fem arbetsgrupper som la grunden för den gemensamma politik som planerades. Arbetsgrupperna upplöstes efter valförlusten och i dag finns ­ännu inget formaliserat samarbete. Däremot träffas höga företrädare för de ­enskilda partierna med jämna mellanrum.