Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Beredningen av Nuonaffären har inte gått helt korrekt till”

Publicerad 2014-04-17

Förutom att vara en gigantisk förlustaffär har Nuon-köpet kommit att bli en allt större belastning för regeringen.

I dag är det statsminister Fredrik Reinfeldts tur att grillas av Konstitutionsutskottet, KU.

– Den viktigaste frågan vi måste ha svar på är vad han visste om Nuon-affären innan det blev av, säger Peter Eriksson, (MP) ordförande i KU.

Nuon köptes av statliga Vattenfall för nästan 100 miljarder kronor brutto 2009. Värdet på Nuon har sedan dess skrivits ned med 38 miljarder och staten blir i år utan utdelning eftersom Vattenfall är pressat, enligt TT.

Det har lett till mer eller mindre öppet bråk mellan dåvarande näringsministern Maud Olofsson och stats- och finansministern om vem som visste vad om affären.

Finansminister Anders Borg frågades ut i KU i förrgår. Han sa det var det Maud Olofssons och näringsdepartementets ansvar att göra en gemensam beredning med finansdepartementet vid stora förvärv av Nuon-typen. Men att det inte hade gjorts.

"Skyldighet komma när KU kallar"

Finansministern hade läst i tidningen att affären blivit av, sa han till KU.

– Statsministern sa att han inte hade någon information om att affären skulle genomföras förrän den blev offentlig, berättade Borg för KU.

Maud Olofsson har tidigare hävdat att de övriga ledarna för Allianspartierna var informerade. Efter Borgs utfrågning skrev hon följande i ett mejl till Aftonbladet:

– Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet.

Maud Olofsson vägrar infinna sig i KU. Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att det är upp till henne själv att avgöra om hon vill komma. Som reglerna är behöver hon inte göra det, då hon inte längre är minister, hävdade statsminister i en intervju.

– Det är en missuppfattning av Reinfeldt, det finns inget sådant undantag. Han måste förklara om han verkligen menar det. Jag anser att det är en skyldighet oavsett om man är kvar som minister eller inte att komma när KU kallar, säger Peter Eriksson.

Kan skada regeringen

En fråga till statsministern kan vänta sig handlar om hur storaffärer av den här typen i fortsättningen ska göras.

– Det kanske är regeringen i sin helhet eller till och med riksdagen som borde fatta sådana stora beslut i framtiden, säger Peter Eriksson.

Nuon-affären kan bli en belastning för regeringen i valrörelsen, om det visar sig att stats- och finansministern har vetat om den i förväg, menar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– De försöker framställa sig som personer som tar ansvar för landet och ekonomin. Och det är klart att det här kan skada förtroendet hos väljarna om det visar sig att de har varit med och godkänt affären. Men nu står ord mot ord, säger han.

Skulle det däremot visa sig att de inte har vetat det, då lär det inte påverka särskilt mycket.

– Då blir det Maud Olofssons ansvar och hon har avgått. Frågan kommer då att ebba ut och väljarna kan ha förståelse med att vissa affärer inte blir som man har tänkt sig, säger Hinnfors.