Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Obamas NSA-övervakning mer omfattande

Publicerad 2013-10-01

Nya avslöjanden i The Guardian

Amerikanska NSA lagrar bara information om potentiella terrorister. Sa Obama.

Nu avslöjar The Guardian motsatsen.

USA:s säkerhetstjänst NSA lagrar nätanvändaruppgifter i upp till ett år, oavsett om det gäller några potentiella terrorister eller miljoner vanliga människor.

Det skriver tidningen The Guardian och citerar hemliga dokument man tagit del av.

Obama-regeringen har hittills upprepade gånger hävdat att NSA bara berör riskpersoner men de nya avslöjandena tyder mer på att det rör sig om insamlade metadata.

Uppgifterna innehåller information om i princip allt en nätanvändare gör - webbhistorik, kartsökningar, besökta hemsidor, kontouppgifter och även i vissa fall även lösenord till konton.

Allt i syfte att kunna få en så detaljerad bild som möjligt av en persons liv.

Övervakar på nätet

Det var i maj som den före detta CIA- och NSA-anställde dataexperten Edward Snowden avslöjande att USA massövervakar sina medborgare, bland annat via Facebook och Google.

Avslöjandet ledde till protester även utanför USA.

För en månad sedan vittnade den brittiska journalisten Duncan Campbell i EU-parlamentet om att även Sverige lämnar ut internet- och teledata till bland annat USA.

FRA bryter mot lagen

Veckan efter avslöjade DN att svenska FRA upprepade gånger brutit mot lagar och regler för signalspaning, enligt en genomgång av tillsynsprotokoll.

Verksamheten övervakas av Siun, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, som så sent som i maj kritiserade FRA för att personuppgifter behandlats i strid med lagen.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, är en av dem som är kritisk. Han menar att Siuns granskning av FRA:s samarbete med utländska underrättelseorganisationer brister.

– Man konstaterar bara att FRA följt lagen men man ger ingen som helst ökad klarhet i vad det är FRA gjort och vad det innebär i form av volymer av information och typen av information som överförs, säger professorn till DN.

Får inget veta

Hittills är det ändå bara en svensk, en kvinna i Partille, som kontaktat Siun för att få veta om hennes uppgifter lagrats.

– För mig är det ointressant om man har något att dölja eller inte. Jag vill veta om jag är övervakad eller inte. Därför ville jag kolla upp och se vad man får för svar, säger hon till DN.

Någon klarhet fick hon däremot inte.

– Svaret jag fick var att det inte förekommit någon otillbörlig avlyssning. Formuleringen gör ju att man undrar om det förekommit någon tillbörlig avlyssning i så fall, säger hon till tidningen.