”Jag blev förlamad och kunde inte le”
Ottilia fick botoxsprutor av en olegitimerad
Uppdaterad 2023-01-30 | Publicerad 2022-05-23
Botoxbehandlingen gjorde Ottilia, 42, förlamad i käken.
– Jag kunde inte le. Om jag försökte blev hakan hängande.
Kvinnan som gav henne sprutorna saknar legitimation. Minst 17 personer har anmält henne till Ivo. Trots det fortsätter hon att spruta in fillers och botox.
Aftonbladet 200 sekunder har avslöjat 30 salonger som gör estetiska injektionsbehandlingar trots att den som håller i sprutan är olegitimerad.
Lagen om att utförarna måste ha legitimation har varit i kraft sedan 1 juli 2021. Men hittills har ingen salong tvingats stänga.
För kunderna kan ett besök hos olegitimerade behandlare få katastrofala följder.
”En trevlig salong”
I augusti i fjol gick Ottilia till en salong i Stockholmsområdet. Hon utgick från att kvinnan som sprutade in botox och fillers i hennes ansikte följde lagen och var legitimerad.
– Allt såg så bra ut. Hon har en trevlig salong mot gatan med bra läge, öppen Instagram med fina resultat, kopplade till Bokadirekt. Hon var väldigt tillmötesgående och verkade väldigt säker på det hon gjorde. Jag hade ingen tanke på att det var något konstigt.
Botoxen skulle göra hakan slätare. I stället blev käken förlamad.
– Jag kunde inte gapa ordentligt, jag kunde varken skratta eller le. De som känner mig tyckte att det såg obehagligt ut. Jag klarade inte av att se mig i spegeln och jag vände bort ansiktet från mina barn när jag skrattade för att de inte skulle bli skrämda.
”Tjockade bara på”
Det tog tre, fyra månader innan förlamningen släppte.
– Det var jätteläskigt. Botox släpper ju efter ett tag, men det var hela tiden den där oron att tänk om det här inte går över, tänk om jag ska se ut så här för alltid.
– Resten av ansiktet var inte bra heller. Ingenting var bra, hon hade verkligen ingen koll. Kinderna blev superkonstiga, läpparna fick jag tömma sen på en annan salong. Hon hade bara tjockat på. Mitt ansikte var demolerat, säger Ottilia.
Den olegitimerade behandlaren ville inte ge henne någon ersättning. Först när Ottilia sa att hon tänkte anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) fick hon pengar tillbaka.
– Hon ville köpa min tystnad, säger Ottilia och visar sms där behandlaren skriver att hon får 4 000 kronor om hon inte anmäler.
”Undermålig hygien”
Ottilia är inte den enda som anmält till Ivo att kvinnan gör injektionsbehandlingar utan att vara legitimerad. Myndigheten har sedan lagen om att behandlare måste vara legitimerade trädde i kraft fått minst 16 tips till om kvinnan och hennes verksamhet.
Så här skriver några av tipsarna till Ivo:
- ”Hon slängde till mig en tub bedövningssalva och sa ”gå in på badrummet och smeta på, massor, det går snabbare än om jag ska göra det”. Detta medan hon stod över och utförde behandling på kunden innan mig.”
- ”De har inte konsultationer före fillersbehandlingar fast det är lag att man ska ha det 48 timmar före behandling. När jag frågar något alls om deras kvalifikationer får jag inte svar.”
- ”Slarvig, för inga journaler, pratar skit om andra kunder:”
- ”Hygienen är undermålig.”
- ”Nu har dom börjat använda svarta gardiner och låser dörren så att de själva öppnar för att förhindra att någon ska se att hon utför fillers och andra ingrepp. Jag har själv sett hur unga kunder satt med bedövningssalva runt läppen för att sen gå in och få fillers.”
”Inga kommentarer”
Trots alla Ivo-anmälningar är kvinnans verksamhet i full gång.
På sin mottagning i Stockholmsområdet erbjuder hon, enligt sin bokningssida på nätet, 17 olika fillersbehandlingar och nio olika botoxbehandlingar. På Instagram lägger hon kontinuerligt upp bilder på kunder som fått injektionsbehandlingar.
”Hos oss kan du känna dig trygg och säker” skriver hon på sin hemsida.
Kvinnan uppträder under falskt namn på sin bokningssida och på sociala medier.
När ”Aftonbladet 200 sekunder” konfronterar kvinnan förnekar hon att hon ger sprutor.
Vem är det som ger injektionerna då?
– Inga kommentarer.
Med det ges injektioner på salongen, det vet vi ju.
– Inga kommentarer.
200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.
Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.
SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER
- Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se
- Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
- Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
- Du har alltid rätt till källskydd.