Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Trumps fredsplan hyllas och förkastas

Publicerad 2020-01-29

Hela skalan från hyllningar till försiktighet, skepticism och direkta avfärdanden.

Reaktioner fortsätter att strömma in på USA:s president Donald Trumps plan för fred mellan israeler och palestinier.

Frankrike och Qatar luftar stöd för Trumps ansträngningar – men med omfattande förbehåll mot själva innehållet i planen.

Enligt Qatar krävs större eftergifter till den palestinska sidan för att upplägget ska fungera. Det lilla olje- och gaslandet är en viktig aktör i Mellanöstern, som dels ofta backat upp palestinierna såväl moraliskt som ekonomiskt, men även inhyser USA:s största flygbas i regionen.

Före sexdagarskriget

Frankrike lovar att noga studera Trumpplanen, men betonar – liksom tidigare EU har sagt – att det måste handla om "en tvåstatslösning, i enlighet med internationell rätt och internationellt erkända parametrar".

Även FN och Jordanien har sagt att det måste bli en tvåstatslösning som bygger på de gränser som gällde före sexdagarskriget 1967, då Israel annekterade östra Jerusalem.

Bland israeliska politiker har fredsplanen – som erkänner Jerusalem som Israels odelade huvudstad – hyllats. Men Jerusalems status är bara en av de punkter som gör att den palestinska sidan fullständigt förkastat initiativet. Planen ger också klartecken till Israel att annektera Jordandalen och bosättningar på ockuperad palestinsk mark, vilket strider mot folkrätten. Men enligt Trump ger planen palestinierna fördubblat territorium.

Palestiniernas president Mahmud Abbas ska inom de närmaste två veckorna resa till FN i New York för att tala inför säkerhetsrådet om frågan.

Ryssland avvaktande

Föga förvånande har också USA:s och Israels ärkefiende Iran attackerat initiativet. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallar i sin tur det hela för "helt oacceptabelt".

Förenade arabemiraten och Saudiarabien säger sig se planen som ett viktigt första steg för direkta samtal mellan Israel och palestinierna.

Tongångarna från Ryssland, vars inflytande i Mellanöstern ökat markant under senare år, är skeptiskt avvaktande.

– Vi vet inte om det amerikanska förslaget är ömsesidigt acceptabelt eller inte, säger Michail Bogdanov, Rysslands vice utrikesminister.