Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Hundratal har gripits vid protester i Jerevan

TT TT-AFP

Publicerad 2024-05-13

Demonstranter i Jerevan i slutet av september förra året, då Azerbajdzjan just hade fördrivit den självutropade republiken Artsachs befolkning från Nagorno-Karabach i en blixtoffensiv. Arkivbild.

Fler än 150 personer greps på måndagen i Armeniens huvudstad Jerevan i samband med protester mot att ärkefienden Azerbajdzjan tillåts ta över flera omstridda gränsorter.

Samtliga uppges senare ha släppts.

De två kaukasiska staterna säger sig vara beredda att lösa flera problem längs med deras omstridda och snirkliga gräns, där det finns många exklaver som befolkas av olika grupper och där de militära spänningarna länge har varit höga.

Att lösa dessa frågor har beskrivits som ett avgörande steg mot ett regelrätt fredsavtal mellan länderna, men eftergifter från Armeniens sida väcker stort missnöje bland många armenier. Protester har pågått i flera veckor i Jerevan och en ärkebiskop som har klivit fram som protestledare har manat människor att gå ut på gatorna under måndagen.

Många av de gripna försökte blockera trafiken på Jerevans gator. Flera hundra personer deltog allt som allt, enligt AFP:s utsände i staden.

Enligt inrikesdepartementet har alla de 156 gripna släppts under måndagen.

Azerbajdzjan har en stark hand att spela efter att landet förra hösten gick in militärt i den bergiga utbrytarregionen Nagorno-Karabach och tog över den helt och hållet i en blixtoffensiv, med följden att ett hundratusental etniska armenier fördrevs därifrån.

Omvärlden har stora intressen i länderna och regionen, inte minst i ett läge där den traditionella maktspelaren Ryssland har tappat mycket inflytande där.