Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Saudiska Lolita senaste offret för kidnappning

Flera fall av kvinnor som ”försvunnit” när de flytt landet

Publicerad 00.24

Enligt advokaten blev Lolita kidnappad mitt på dagen och sattes på ett plan tillbaka till Saudiarabien.

Hon tvingades gifta sig som barn.

2022 lyckades hon fly till Australien.

Bara ett år senare var hon spårlöst försvunnen.

Kvinnan i 30-årsåldern kallas bara Lolita, utan något efternamn.

Hon berättar för australiska myndigheter i maj 2022 att hon flytt undan en äldre man som hon blivit bortgift med som barn.

Hon säger att hennes tillvaro fyllts av våld och sexuellt slaveri. Det var så brutalt att hon hamnade på sjukhus, gång på gång.

Lolita föredrog att hålla sig för sig själv, men blev vän med Ali, en sudanesisk flykting som levt i Saudiarabien som papperslös.

Ali satte Lolita i kontakt med människorättsadvokaten Alison Battisson, en advokat som hade hjälpt Ali med hans egen asylansökan.

Ville ta sitt liv tillbaka

Advokaten beskriver Lolita som en tystlåten kvinna som bestämt sig för att ta tillbaka sitt liv.

– Hon hade beslutat sig för att nu var det hennes tur, säger Battisson till brittiska BBC.

Bara ett år efter ankomsten till Australien vittnade en vän om en grupp saudiska män som förde bort Lolita från hennes lägenhet. Sedan försvann de i en svart van, skriver nyhetskanalen.

I maj förra året avbröts deras kontakt tvärt efter att advokaten fått ett ”märkligt” meddelande från Lolita:

– Det var ett mycket mer formellt språk än hon använt tidigare och det stod ”Vad är status för mitt visum?”.

Fick avslag

Lolita ville ha ett skyddsvisum, men hade fått avslag på sin ansökan. Skyddsvisum ges till personer som riskerar avrättning i sitt hemland. Alison Battisson jobbade med att överklaga beslutet.

Detta var Lolita mycket väl medveten om, därför tror Battisson att meddelandet inte var från henne.

– Jag tror nu att det kom från dem som tagit Lolita.

Hon tror att männen försökte få klart för sig om Lolita fått permanent visum eller inte. Ett sådant skulle ge henne rätt till australisk konsulär hjälp på plats i Saudiarabien.

Flögs ut ur landet

Bokningssystemet över flygavgångar visar att Lolita sattes på ett flyg från Melbourne till Kuala Lumpur i maj 2023. Hennes advokat misstänker att hon förts tillbaka till Saudiarabien och hålls i fångenskap där.

Efter det sista meddelandet från Lolitas telefon blev det helt tyst.

Veckorna blev till månader och Battissons magkänsla sa henne att ”något var allvarligt fel”.

Hon kunde inte heller få tag på Ali, vilket var ovanligt eftersom de brukade ha regelbunden kontakt.

Såg henne bli bortrövad

När Ali till slut ringde tillbaka bekräftades advokatens farhågor. Han sa att han bevittnade hur Lolita blev bortförd, men att händelsen gjort honom paralyserad av skräck för att något skulle hända hans egen familj.

Han berättade om det sista telefonsamtalet från Lolita. I panik bad hon om skydd mot en grupp män som planerade att föra henne till Saudiarabien, skriver BBC.

Hon skickade också bilder på väskorna hon sa att männen tvingat henne att packa.

Väskorna Lolita ska ha tvingats att packa.

När Ali skyndade sig till Lolitas lägenhet möttes han av en arabisktalande man som hotade honom och använde personliga detaljer om Alis liv – som Ali tror bara har kunnat komma via den saudiska ambassaden i huvudstaden Canberra.

– Det tog mig ett år att få bekräftat att hon förts bort. Vi har telefoninspelningar och sms-konversationer där hon berättar om sin skräck. Och också hur hon flyttat mellan olika adresser på grund av den, säger Alison Battisson.

Ska sitta i fängelse

Än i dag är det oklart var Lolita finns – och om hon ens lever.

En släkting har nyligen berättat att Lolita nu befinner sig i ett saudiskt fängelse.

Det är långt ifrån den första gången som saudiska kvinnor på flykt orsakar rubriker.

– Det som gör det här fallet speciellt, om man jämför med andra fall med saudiska kvinnor som försvunnit, eller hittats döda, är att vi har vittnen, säger Alison Battisson till BBC.

Vy över Saudiarabiens huvudstad Ryiadh.

Hon är starkt kritisk till att en kvinna, som uttryckligen talat om för immigrationsmyndigheter att hon flytt undan våld, kunde föras bort från sitt hem mitt på blanka dagen.

I ett uttalande från den australiska polisen sägs att polisen blev ”medveten” om den ”misstänkta” kidnappningen i juni förra året och ”gjorde omedelbara efterforskningar” både inom och ”utom landet”.

Regeringen: Ett säkerhetshot

Saudiarabiska ambassaden i Canberra vill inte ge någon kommentar till BBC om Lolitas försvinnande.

Advokater fruktar att fall som Lolitas är en oroande växande trend i Australien och att andra länders agenter övervakar, trakasserar eller angriper sina landsmän ostraffat.

Australiska regeringen har slagit fast att utländsk inblandning – på alla sätt – är ett betydande nationellt säkerhetshot och lovar att slå till vid minsta misstanke.

Saudiarabiens regent kronprins Mohammed bin Salman.

Kronprins Mohammed bin Salman har varit Saudiarabiens regent sedan 2017. Han har försökt modernisera delar av kungariket och lättat på de restriktioner som kvinnor levt under.

En sak har dock inte ändrats, bara en man kan skriva under fängelsepapper för att en kvinna ska kunna lämna fängelset. I Lolitas fall handlar det om hennes make som hon flydde över halva världen för att komma undan.

Bara detta faktum borde enligt Alison Battisson var nog för att övertyga australiska myndigheter att det ”helt enkelt inte finns någon chans att hon frivilligt återvänt tillbaka till Saudiarabien”.

Systrarna Asra och Amaal Alsehli hittades döda i Sydney.
Systrarna Tala, 16, och Rotana Farea, 22, hittades döda och ihoptejpade i Hudsonfloden i New York.