Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Obduktionsrapporten klar: Det dog Hvaldimir av

TT-NTB

Publicerad 15.03

Kändisvalen Hvaldimir tros ha dött av en bakterieinfektion, det fastställer den slutgiltiga obduktionsrapporten. Arkivbild.

Den uppmärksammade ”spionvalen” Hvaldimir dog troligtvis av en bakterieinfektion, det visar den slutgiltiga obduktionsrapporten.

Därmed har även utredningen om olaglig avlivning lagts ned, uppger norsk polis.

En möjlig orsak till infektionen tros vara ett sår i munnen på valen som uppstått efter att en pinne fastnat där.

– Pinnen kan också ha gjort att Hvaldimir fått problem med att ta upp näring, vilket ökat infektionsrisken. Under obduktionen har ingenting hittats som tyder på att valen är skjuten, säger Amund Preede Revheim, chef för det norska polisdistriktet Sør-Vest som lett utredningen, till NTB.

Sedan valen hittades död i Stavanger den 31 augusti har det spekulerats flitigt om orsaken. Två djurrättsrörelser har bland annat hävdat att Hvaldimir sköts ihjäl, något som polisen snabbt dementerade.

Vitvalen upptäcktes för första gången i slutet av april 2019 och uppmärksammades eftersom han var mycket kontaktsökande. Han var dessutom utrustad med en kamerasele märkt ”Utrustning från S:t Petersburg” – vilket ledde till spekulationer om att han tränats för att utföra ryska spionärenden.