Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ökad narkotikahandel i Haparanda slår mot unga

TT

Publicerad 2024-08-18

Gränsövergången mellan Sverige och Finland i Haparanda. Arkivbild.

Narkotikahandeln ökar i Haparanda, och kriminella nätverk lockas dit för att sälja till Finland. Polisen larmar samtidigt om växande missbruk bland unga och ökad risk att rekryteras av gängen.

Etablerade kriminella nätverk har på senare år börjat använda gränsövergången mellan Haparanda och Torneå i Finland för att smuggla narkotika. I Finland är priset ofta det dubbla, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Vi ser att nätverken i Sverige utbreder sig och använder sig av rutter norrut som man kanske inte använt tidigare. Vi har sett Foxtrotkopplingar hitåt, och Dalennätverket, säger Ulf Wallin, gruppchef på polisen i Haparanda, till radion.

Gränsen mellan Haparanda och Torneå är den enda landbaserade vägen mot Finland, vilket lockar nätverken. Narkotikan lagras i kommunen, och förs sedan över portionsvis till Torneå. Men en del av narkotikan blir kvar i Haparanda, och är därmed lättare för unga att få tag i, enligt polisen.

– Att vi har narkotika i Haparanda och att den har ökat är ett faktum, säger Wallin, som ser följdrisker med att unga kan bli offer för gängens behov.

– Rekryteringsbasen i Haparanda är ganska god också, och det är något vi bävar för på grund av att den socio-ekonomiska situationen i Haparanda inte alls är bra.