Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tvättade pengar med falska uppgifter – 17 åtalas

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-05-30

17 personer åtalas i en stor penningtvätthärva. Arkivbild.

Via bland annat falska inkomstuppgifter tvättades miljontals kronor från knarkförsäljning och andra brott.

Nu åtalas 17 personer för en rad grova ekobrott som åklagaren Daniel Larson kallar ”systemhotande”.

– Det är väldigt stötande, säger han.

Åtalet är första delen i en utredning där Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket satsat på att komma åt penningtvätt med koppling till kriminella nätverk.

Det rör sig enligt åklagaren Daniel Larson om ett systematiskt och storskaligt brottsupplägg. Totalt finns hittills över 80 misstänkta i härvan, varav en misstänkt huvudman och 16 andra nu åtalas.

– Det är lite olika personer som åtalas, men brottsupplägget som vi misstänker har funnits påstår vi är en del av organiserad brottslighet, säger Daniel Larson.

– Det är fem olika bolag i det här skedet. Bland annat åtalas huvudmannen som jag påstår har drivit bolagen och företrädare som haft olika funktioner, men även personer som använt sig av systemet.

Stora belopp

De 17 personerna som åtalas misstänks för bland annat grova penningtvättsbrott, grova bokföringsbrott och grova skattebrott. Bland åtalspunkterna finns även grova bidragsbrott och grova bedrägerier.

Minst 33 miljoner kronor misstänks ha tvättats genom flera aktiebolag som fungerat som skenarbetsgivare.

– Det vi misstänker är att huvudmannen har anordnat en storskalig penningtvätt på ett organiserat sätt med de här aktiebolagen och att han har tagit en avgift för sin tjänst helt enkelt, säger Daniel Larson.

Kan få pension

Genom upplägget har kriminella enligt Daniel Larson kunnat omvandla kontanter från exempelvis narkotikaförsäljning till skenbart legala pengar på ett konto.

– Upplägget har den bonusen att du får inkomstuppgifter till Skatteverket, som du sedan kan använda vidare för kreditbedrägerier och bidragsbrott, säger han.

– Dessutom får du pensionsrättigheter. Det är väldigt stötande och därför är det extra angeläget att vi tar tag i det här.

Följ ämnen i artikeln