Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Inget tyder på omfattande fusk”

Publicerad 2014-04-07

Carl Bildt.

Oron för våldsamheter och fusk var stor inför presidentvalet i Afghanistan.

Men trots att det mesta gått relativt lugnt till vill Sveriges utrikesminister Carl Bildt inte ta ut segern i förskott.

– Men det finns ingenting som tyder på omfattande valfusk än så länge, säger han.

I dag landade utrikesminister Carl Bildt (M) i Afghanistans huvudstad Kabul, bara dagar efter presidentvalet i landet. Ännu har inte farhågorna om våld och terrordåd besannats, trots att talibanerna utlovat detta. Men Bildt vill inte beskriva valet som en succé - ännu.

– I valet 2009 tog det några dygn innan man såg det omfattande valfusket. Men man har en annan vaksamhet på det hela nu, inte minst medierna har spelat en mycket mer betydelsefull roll i det här valet än tidigare, säger han.

Fusk kan ha förekommit

Men han är också tydlig med att det inte kan uteslutas att valfusk förekommit på olika håll i det våldshärjade landet.

– Det kan inte uteslutas att det i mer avlägsna delar har gått mindre bra till, men i de stora städerna, och det här är numera ett mer urbant samhälle, har vaksamheten varit mycket stor.

Det är tre kandidater i landet som kämpat om att bli den tar över efter Hamid Karzai, som avgår efter tolv år som preident. Enligt Carl Bildt har har inte alltid var en lätt partner att arbeta med.

”Vill ge tjuvnyp”

– Det ska sägas, jag har ju träffat honom åtskilliga gånger och han tycker om att säga kontroversiella saker, han har sagt lite konstiga saker om Ukraina, vilket föranledde att vi ägnade 20 minuter åt det i dag, vilket var bra. Ibland har han den där tendensen att han vill ge ett tjuvnyp till amerikanerna, som ju kanske är lite onödigt. Den tendensen finns där. Men jag sa till honom att trots allt detta, irritationer som har varit ibland, så har han gjort en väldigt betydelsefull insats för det här landet under de här tolv åren, säger han.

”Moderniserande demokrater”

Bildt har också haft samtal med de tre olika huvudkandidaterna, Abdullah Abdullah, Ashraf Ghani och Zalmai Rassoul. Han säger att det är anmärkningsvärt hur lite de skiljer sig åt.

– Det är tre personer som alla är moderniserande demokrater. Det fanns en mer islamistisk kandidat också, nu har vi inte sett några siffror, men det finns ingen som tror att det gick nämnvärt bra. Det är värt att konstatera i ett land som i grunden är ett mycket konservativt islamiskt samhälle, säger han.

Det har nu gått några veckor sedan mordet på den svenska SR-journalisten Nils Horner. Bildt säger att han har tagit upp det med företrädare för utredningen.

– Ja, det har jag, inte i detalj, men jag har tagit upp frågan och sagt att vi förutsätter att de gör sitt yttersta och att svensk polis självfallet är beredd att hjälpa till.