Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Efter Tensta-skotten - S kräver åtgärder

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-10-21

Morgan Johansson (S).

Den kallblodiga skjutningen i Tensta kan vara en del av ett pågående gängkrig.

Nu kräver Morgan Johansson, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, att regeringen går fram med en rejäl åtgärdsplan mot den organiserade brottsligheten.

– De måste få tummarna loss, säger han.

I går kväll skadades fyra personer, varav en allvarligt, efter att de skjutits ned vid en grillkiosk i Tensta i västra Stockholm. Flera uppgiftslämnare uppgav för Aftonbladet att det på sistone pågått ett gängkrig mellan två kriminella grupperingar från västra Stockholm. Samma källor uppgav också dådet har kopplingar till dessa grupperingar och enligt uppgift arbetar också polisen utifrån ett sådant scenario.

Skjutningen har fått Morgan Johansson, rättpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att reagera.

– Vi hade ett stort antal skjutningar i Malmö förra året med sammanlagt åtta mord. I år har vi ett stort antal skjutningar i Göteborg, över 30 stycken. Sedan har vi nu fallet i Stockholm. Det är mycket obehaglig utveckling, säger han.

Johansson kräver nu att regeringen och justitieminister Beatrice Ask (M) går fram med en rejäl åtgärdsplan. S-politikern menar att man för det första måste se över vapenlagstiftningen igen.

– Det har vi motionerat om sedan 2010, att straffet för de grova vapenbrotten skärps. Vi vill öka minimistraffet från sex månader till ett år. Det medför bland annat att det blir ökade möjligheter att häkta de man misstänker för brotten. Det hänger ihop med att det nu finns en mycket tydlig koppling mellan organiserad kriminalitet och vapenbrott på ett sätt som inte funnits tidigare, säger han.

Känd kriminell

Enligt Johansson har S sedan 2010 dessutom krävt att telefonavlyssning av de som misstänks för grova vapenbrott görs möjlig för polisen. Målet är att öka möjligheten att rulla upp fler kriminella nätverk.

Men Johansson vill också att det blir möjligt att göra ID-kontroller av personer som fastnar i det svenska tullfiltret.

– De har tullen inte rätt till i dag, även fast de velat det länge. Om det till exempel kommer någon över Öresundsbron som tas in i tullfiltret så bör man ha möjlighet att göra ID-kontroll. Visar det sig att det är en känd kriminell i bilen kanske man ska titta lite extra. Totalt är det här tre väldigt konkreta förslag som vi drivit i åratal men varje gång har vi fått nej av regeringen. Nu är det hög tid att agera, säger han.

Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, menar att Johansson och Socialdemokraterna slår upp öppna dörrar med kravet på skärpt minimistraff.

– Det pågår för närvarande arbete med att skärpa straffen för vapenbrott. Regeringen vill också skärpa straffen för den allra grövsta våldsbrottsligheten, inte sällan kommer vapen till användning i dessa fall. Tyvärr verkar det som att S inte ställer sig bakom regeringens förslag här, bland annat att normalstraffet för mord ska vara livstids fängelse, säger han.

Har redan möjlighet att kolla id

När det gäller avlyssning av de som misstänks för grova vapenbrott så menar Claréus att det hänger ihop med det pågående arbetet med skärpningar i vapenlagstiftningen.

– Möjligheterna till telefonavlyssning är bland annat avhängigt straffskalorna.

Han säger också att ett liknande förslag som Morgan Johansson nämner om ID-kontroll i tullfiltret just nu bereds i ett betänkande på finansdepartementet.

– Det bör dock poängteras att Tullen redan i dag har möjligheter att kolla ID, säger Per Claréus.

Han lyfter också fram att det just nu pågår ett brett arbete på justitiedepartementet för att komma till rätta med problemen kring vapenbrott och mot organiserad brottslighet.

På onsdag åker Beatrice Ask till Göteborg tillsammans med rikspolischefen för att diskutera de många skjutningarna med företrädare för Göteborg stad och polisen.