Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

De är nominerade till Augustpriset

Publicerad 2013-10-21

18 titlar avslöjades idag som nominerade till Augustpriset.

Flera reportageböcker om nyhetshändelser de senaste åren står på nomineringslistan.

Bland annat boken Mannen som slutade ljuga, av wallraffande journalisten Dan Josefsson, som gavs ut idag.

Tre kategorier av svenska böcker får utrymme i Augustpriset, som delas ut av Svensk Förläggarförening. Det handlar om Årets barn- och ungdomsbok, Årets fackbok och Årets skönlitterära bok. I dag presenterades de 18 nominerade titlarna på Restaurangen Nalen i Stockholm.

Dessutom har sex texter nominerats till Lilla Augustpriset.

I kategorin Årets fackbok blev det tydligt att flera böcker är skrivna av journalister, och handlar om nyhetshändelser från de närmaste åren.

Bland annat är journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons bok 438 dagar, om tiden då de satt fängslade i etiopiskt fängelse för sitt försök att göra ett grävande reportage om Ogadenprovinsen, nominerad.

”Jag och Johan firar med en kaffe och korv på tågstationen i Göteborg”, skriver Schibbye på sin blogg då de båda är på bokturné.

En annan bok som finns nominerad i klassen är Kalla fakta-journalisten Lena Sundströms bok Spår om hur den starkt kritiserade utvisningen av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery 2001 avslöjades.

Medarbetare nominerade

Boken Mannen som slutade ljuga, av journalisten Dan Josefsson som bland annat skriver för Aftonbladet Kultur, är också nominerad. Boken handlar om hur Josefsson infiltrerade Säters sjukhus där Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, sitter inlåst sedan över 20 år tillbaka.

Bland nomineringarna till Årets skönlitterära bok återfinns ytterligare en Aftonbladet Kultur-medarbetare, Athena Farrokhzad, med boken Vitsvit. Även romanen Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson är nominerad i den klassen.

Och bland de nominerade i kategorin Årets- barn- och ungdomsbok finns bara kvinnliga författare. Bland annat är tidigare Augustprisvinnaren Sara Kadefors nominerad för boken Lex bok.

Fyller 25 år

Likadant ser det ut bland de nominerade texterna till Lilla Augustpriset, där två kvinnor dominerar med två nominerade texter var. Nicole Accords Då skulle världen vara en vacker plats och Getingfällan är båda nominerade. Likaså Linnea Svenssons En småstads längtande hjärta och Min mors händer.

Alla nominerade till det prestigefyllda priset, som i år fyller 25 år, finns här.

Efter att en jury nu lämnat ut nomineringarna ska en elektorsförsamling av bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker på sammanlagt 63 elektorer att läsa verken. Sedan sker omröstning, och vem som får pris i vilken kategori avslöjas på Augustgalan den 25 november. Priset består av 100 000 kronor och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare.