Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kommun vägrar ta emot flyktingbarn

Publicerad 2014-01-26

Nu anmäler Migrationsverket

Östra Göinge kommun vägrar ta emot tre av de flyktingbarn som Migrationsverket anvisat.

– Vi gör vårt. Nu är det dags för andra att göra sitt, säger kommunchefen Jonas Rydberg.

Nu anmäls kommunen av Migrationsverket.

Tidigare har kommuner kunnat säga nej. Men enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet ska alla kommuner ta emot ensamkommande flyktingbarn om behovet finns.

Sa stopp efter två barn

Flera kommuner har gått ut med att de inte har möjlighet, men hittills har ingen annan har nekat barnen plats, uppger TT.

Östra Göinge kommun i Skåne har fått fem ensamkommande flyktingbarn anvisade till sig efter nyår. Men efter det andra barnet sa kommunen stopp.

Enligt kommunchef Jonas Rydberg är anledningen att kommunen redan tagit emot många flyktingar.

400 finns boende i lägenheter och 120 med uppehållstillstånd togs emot i fjol. Rydberg uppger att kommunen i absoluta tal är den fjärde största mottagaren av asylsökande i Skåne.

"Borde skämmas"

– Sett till befolkningsstorleken tar vi emot flest av alla Skånes 33 kommuner. Det gör vi med stolthet och glädje, men det är väldigt stora åtaganden och vi måste ha bra förutsättningar för att göra det bra, se till att barnen har det bra i skola och förskola. Det är förutsättningar vi saknar nu, säger Jonas Rydberg till Aftonbladet.

– Det kan inte vara så att vi som tar emot flest är de som hamnar högst på Migrationsverkets lista. Vi gör vårt nu är det dags för andra att göra sitt. Vi kommer att ta emot fler barn från och med juni. Men någon måste någon gång sätta ned foten och säga att nu får det vara nog. Det är många kommuner som borde skämmas från morgon till kväll. Vi kan inte fortsätta dalta med dem som inte tar emot någon.

Vill få saken prövad

Migrationsverket anser att kommunerna har haft god tid på sig att förbereda sig på lagändringen. Nu anmäler Migrationsverket den skånska kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Verkets presschef Fredrik Bengtsson uppger att syftet med den tvingande lagen är att avlasta de fyra kommuner som hittills tagit emot flest ensamkommande flyktingbarn: Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna.

– Nu anvisar vi barnen på ett så rättvist sätt som möjlig. Då kan det inte vara så att en kommun kan neka. Det är det vi vill få prövat nu, säger han till Aftonbladet.

"Kommer att jämna ut sig"

Om att kommunen anser sig redan ha tagit sitt ansvar, säger Fredrik Bengtsson:

– Jag har förståelse för det, men här blandar man ihop äpplen och päron. Östra Göinge har tagit emot många, men här talar vi om ensamkommande flyktingbarn, och det kommer att jämna ut sig.

– Vi hävdar att när man summerar 2014 kommer man klart och tydligt se att vi tar hänsyn till de kommuner som gjort ett stort åtagande tidigare.