Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

M kovänder om samtycke

Uppdaterad 2014-01-29 | Publicerad 2014-01-28

Regeringen tillsätter utredning

Krav på samtycke har varit en het politisk potatis.

Först sa alla utom Moderaterna och Socialdemokraterna ja till att en ändring av sexualbrottslagen - nu har båda partierna svängt.

– Sexualbrott är oerhört kränkande och det är viktigt att lagstiftningen ligger i linje med den allmänna rättsuppfattningen, säger Beatrice Ask (M).

Frågan om att införa krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen har den senaste tiden riskerat att skapa en spricka i Alliansen. Moderaterna och justitieminister Beatrice Ask har länge vidhållit att lagstiftningen som började gälla i somras först måste utvärderas. Samtidigt har både FP, KD och C varit tydliga med att de vill se en ändring i lagen – och fått medhåll av både V och MP. För ett par dagar sedan svängde S då justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) gjorde klart att partiet vill utreda frågan.

Nu har också justitieministern svängt.

– Nu vill S att man tittar på fördelar och nackdelar igen, som man gjort även tidigare. Det kan man gott göra. Det finns säkert aspekter som behöver analyseras, säger Beatrice Ask.

– De skäl som anförs i debatten nu gör att det finns skäl att vända på varje sten. Sexualbrott är oerhört kränkande och det är viktigt att lagstiftningen ligger i linje med den allmänna rättsuppfattningen, fortsätter hon.

Finns redan i Norge

Skälet till att man efter tidigare utredningar valt att inte ändra lagstiftningen är att fokus hamnar på brottsoffret. Beatrice Ask vill därför också samtidigt utreda frågan om oaktsamhet i våldtäktsmål, något som redan finns i Norge. Det skulle innebära att i de fall där uppsåt inte kan bevisas kan en person ändå dömas. Inte för våldtäkt, men för oaktsamhet eller vårdslöshet i en sexuell situation. Enligt Beatrice Ask skulle ett sådant brott ge ett mildare straff än våldtäkt.

– Om offret befinner sig i en särskilt utsatt situation så kan det ju inte vara så att man inte kan döma någon därför att det inte sätts något sökljus på gärningsmannen. Jag tror att man skulle kunna förtydliga reglerna och lagföra i fler ärenden.

Uppmärksammade fall

Ska man se det här beslutet som att Moderaterna nu svängt i frågan om samtycke?

– Moderaterna tar intryck av den diskussion som förs. Det är besvärliga avvägningar. Vi har haft en bestämd uppfattning utifrån det underlag som har funnits, men utreder man ska man göra det förutsättningslöst innan man ändrar uppfattning permanent.

Justiteutskottets orförande Morgan Johansson (S) – som tog initiativ till utredningen från början – är förvånad över nyheten.

– Det var lite oväntat. I fredags när jag debatterade frågan med Moderaterna så lät det som att de inte ens ville förstå vad jag menade. Men nu har de insett att de skulle fått en majoritet emot sig i alla fall, säger han.

Debatten om samtycke har fått stort utrymme efter flera nyligen uppmärksammade rättsfall där män friats från våldtäkt, trots att kvinnan tydligt visat att hon inte vill, eller sagt nej upprepade gånger. När utredningen är klar kan Beatrice Ask inte svara på i dag.