De tjänar på föroreningar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-30

Statliga Vattenfall har köpt 18 kolkraftverk – smutsig el ger gigantiska vinster

Kol är det största hotet mot mänskligheten.

Ändå har statliga Vattenfall på några få år köpt 18 stora kolkraftverk ute i Europa.

–?Vattenfall solkar ner bilden av Sverige dramatiskt, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE

Vattenfalls kolsatsning de senaste tio åren har gjort att bolagets koldioxidutsläpp exploderat – från 0,6 miljoner ton 1999 till 82,5 miljoner ton förra året.

I år beräknas företagets utsläpp bli ännu högre – 91 miljoner ton – efter köpet i februari av holländska kraftbolaget Nuon.

Det är nästan dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige släpper ut. Dessutom trycker Vattenfall på startknappen i nya kolkraftverk både 2011 och 2012.

Drog i handbromsen

Vattenfalls internationella kolsatsning, sjösatt 2000, har fått politikerna att slå knut på sig själva. Först applåderade den socialdemokratiska regeringen miljardvinsterna. Sedan drog de i handbromsen och skärpte miljödirektiven för bolaget. Det hjälpte inte.

Sedan 2006 har alliansregeringen utlovat ännu striktare ägardirektiv, som fortfarande inte kommit. Därför äger Vattenfall i dag 18 stora kolkraftverk i Tyskland, Danmark, Polen och Holland.

Vinsterna är gigantiska. Sedan millennieskiftet har Vattenfall levererat 38,4 miljarder kronor i utdelning till de svenska skattebetalarna.

Katastrofal inverkan

Men nu bränner kolpengarna i statsminister Fredrik Reinfeldts (M) och miljöminister Andreas Carlgrens (C) fickor. Vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn om några veckor är alla länders ledare mycket medvetna om kolets katastrofala inverkan på klimatet.

–?Även om olja och naturgas är viktiga, så är den avgörande frågan framöver hur mycket och på vilket sätt vi kommer att använda kol, säger klimatforskaren Markku Rummukainen.

Sätta press

Redan i dag är världens koldioxidutsläpp från kol större än utsläppen från olja. Och värre blir det. Till 2030 räknar IEA, Internationella energibyrån, med att världens kolbehov stiger med 53 procent medan behovet av olja bara ökar hälften så mycket.

Med andra ord: kol är det största hotet mot mänskligheten.

I dag är USA och Kina de länder som bränner mest kol. Men till 2030 är det Kina och andra u-länder som står för hela ökningen av kolförbränning.

Därför skulle Sverige, som EU:s sittande ordförande, behöva sätta press på Kina vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn om att minska utsläppen. Medan Kina skulle kunna vägra med hänvisning till att Sverige är lika goda kålsupare, ”ni äger ju Vattenfall”.

Trovärdighet

–?Det är naturligtvis svårt att förutsäga hur förhandlingarna går, men jag tror inte att Kina kommer att använda det argumentet, säger Sofia Arkelsten, Moderaternas miljöpolitiska talesperson.

Inte heller regeringens biträdande chefsklimatförhandlare Agnes von Gersdorff tror att Vattenfall underminerar Sveriges förhandlingsposition:

–?Sverige har under lång tid byggt upp en trovärdighet i internationella miljöförhandlingar. Vi visar med nästan 20 års erfarenhet att det går att minska utsläppen ordentligt och samtidigt ha en ordentlig ekonomiskt tillväxt.

Den rödgröna oppositionen däremot är samstämmig: Vattenfall sänker Sveriges förhandlingsutrymme.

–?När det blir informella diskussioner kommer Sverige att få höra om Vattenfall, säger Anders Ygeman, miljötalesman hos Socialdemokraterna.

Ser problem

Men även borgerliga klimatkämpar ser framtida problem för Sverige, om inte Vattenfalls koldioxidmoln krymper drastiskt. Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna som lämnat partipolitiken, säger:

–?Jag tror inte att det har någon faktisk betydelse i Köpenhamn. Möjligen har Sverige som EU-ordförande lite svårare att diskutera med tyskar och polacker än de annars skulle ha. Men på lång sikt är det här inte bra för Sveriges allmänna trovärdighet. Man ska leva som man lär.

Läs mer: