Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Politkovskaja-rättegång i repris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

HD underkänner de friande domarna

Rättegången om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja tas om.

I dag underkände Rysslands högsta domstol de friande domarna från i vintras.

– Vi vill att utredningen genomförs på riktigt, säger Politkovskajas barn Vera och Ilja.

De fyra åtalade – två tjetjenska bröder, en före detta polis och en tidigare FSB-agent – friades av en jury i Moskvadistriktets militärdomstol i februari. Samtliga hade åtalats för medhjälp till mordet, medan den person som uppges ha hållit i vapnet fortfarande befinner sig på fri fot. Det är inte heller känt vem som beställde mordet på Anna Politkovskaja.

Skriftligt uttalande

Hennes barn, Ilja Politkovskij och Vera Politkovskaja, välkomnar Högsta domstolens beslut.

– Vi anser och har ansett hela tiden, att dessa personer har med mordet att göra. Det kan vi göra eftersom vi fortfarande inte vet vad de gjorde i närheten av huset vid tiden för mordet, säger de i ett skriftligt uttalande, publicerat på tidningen Novaja gazetas hemsida.

Sköts ihjäl i hiss

– Det enda som vi vill är att utredningen genomförs på riktigt och att alla inblandade, däribland beställaren, ställs till svars.

Anna Politkovskaja var Rysslands internationellt mest kända journalist, hyllad för sitt mod att ifrågasätta Vladimir Putins härskarmetoder. Hon avslöjade övergrepp i krigets Tjetjenien och skrev flera böcker om sin syn på det ryska samhället. Hon levde under ständigt dödshot.

Den 7 oktober 2006 sköts hon ihjäl i sitt bostadshus i Moskva.