Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här är giftfällorna du utsätter dina barn för

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-19

Barnen får i sig en cocktail av farliga kemikalier varje dag

GIFTER ÖVERALLT Vi utsätter oss för gifter varje dag. De finns i leksaker, damm, hemelektronik och vårdprodukter och kan ge cancer och allergi.

Våra barn får i sig en cocktail av farliga kemikalier varje dag.

Och gifterna finns i våra hem.

Här är de farligaste fällorna.

Duschdraperier, leksaker, elektronikprodukter, kläder, solkrämer, plastkassar och schampo. De farliga gifterna finns i våra hem och vi utsätter våra barn för dem hela tiden – utan att veta om det.

Enligt en dansk studie från Miljöstyrelsen, motsvarigheten till svenska Naturvårdsverket, får barn i tvåårsåldern i sig en cocktail av kemikalierna varje dag.

– Barn i den här åldern ser nya saker hela tiden som de vill ta och smaka på. Och kemikalierna finns där man minst anar det, i vår inomhusmiljö genom den mat vi äter och de varor vi använder, säger Shima Dobel, kemist vid danska Miljöstyrelsen.

Hormonstörande

De vanligaste och kanske farligaste kemikalierna är så kallade parabener, ftalater och PCB.

Alla är hormonstörande och kan påverka flickornas pubertet och försämra pojkarnas spermiekvalitet.

Parabener är ett konserveringsmedel som bland annat används i hudvårdsprodukter, solkrämer barntvålar och barnschampon.

Ftalater används som mjukgörare i olika plaster. De är förbjunda i EU, men förekommer i en del plastflaskor och i många plastleksaker.

PCB användes bland annat tidigare vid husbyggen. 1972 förbjöds ämnet, men det kan fortfarande finnas kvar i bland annat dammrester.

Allvar

– Barnen får i sig de här kemikalierna från flera olika håll – bland annat genom mat, damm, leksaker, kläder och hygienprodukter, säger Shima Dobel.

Hur mycket av de farliga gifterna barnen får i sig varierar från barn till barn. Men "det räcker med att bli utsatt för för höga halter av hormonstörande substanser ett par gånger för att det ska utgöra en allvarlig risk för en tvååring”, skriver forskarna i rapporten.

Den danska Miljöstyrelsen tar den nya undersökningen på stort allvar och har gått ut med råd till allmänheten hur den ska undvika att få i sig kemikalierna.

"Kan för lite"

Även den svenska Naturvårdsstyrelsen ser risker med de cocktails av gifter vi serverar våra barn.

Nu efterlyser man ett nytt övervakningssystem.

– Det här är något som vi bör ta på stort allvar. Problemet är att kunskapen är för liten. Men vi måste utreda riskerna ordentligt och få igång ett ordentligt kontrollsystem, säger Britta Hedlund, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket.