Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hård ordväxling om miljöpolitiken

Uppdaterad 2014-05-22 | Publicerad 2014-05-21

Det hettade till rejält om miljön i Aftonbladets EU-debatt.

Kandidaterna från V, MP och S gick omgående till attack mot Gunnar Hökmark (M).

– Vi måste ha sådana som är beredda att ta ansvar för framtiden och miljön i parlamentet. Där finns inte Moderaterna, säger Peter Eriksson (MP).

På söndag ska de svenska väljarna bestämma vilka politiker som ska företräda dem i EU-parlamentet de kommande fem åren. På onsdagkvällen arrangerade Aftonbladets Partiprogrammet valrörelsens hittills största debatt, som sändes live på aftonbladet.se och Youtube.

Kandidater från alla partier som sitter i parlamentet samt några från de partier som har en chans att komma in drabbade samman.

Tio olika partiföreträdare diskuterade det som är det allra viktigaste för de unga väljarna: miljö, social trygghet och integritet på internet.

Hettade till – direkt

Det första ämnet handlade om miljö. Det hettade omgående till när företrädarna för de rödgröna partierna gick attack mot Gunnar Hökmark (M) och anklagade honom för bristande miljöarbete i parlamentet.

Konflikten rör huruvida EU ska ta fram ett eller tre bindande klimatmål. De gröna och partierna till vänster vill ha tre mål, där målet om minskade koldioxidutsläpp kompletteras med mål om hur målet ska nås, bland annat hur stor del av energin som ska vara förnyelsebar.

Det vänder sig Gunnar Hökmark och Moderaterna emot:

– Jag tycker man ska ha en enda prioritet. Har man flera prioriterar man inte så mycket. Vill se mindre koldioxidutsläpp. Ska man börja detaljstyra så styr man ländernas energipolitik. Sveriges riksdag gör det bättre än vad vi gör i Bryssel, säger han.

MP till attack

Men han fick hårt mothugg, bland annat från Peter Eriksson:

– Klimatförändringar är vår tids stora ödesfråga, det stora problemet är att M och KD inte verkar vilja ha några klimatmål överhuvudtaget. M har röstat emot och saboterat, vi har inte råd att ha sådana parlamentariker i Europa.

Men Hökmark högg tillbaka:

– Det vi inte har råd med är parlamentariker som ljuger.

Även när det gällde integritet på nätet och datalagringsdirektivet blev det tuffa tag. Piratpartiets Christan Engström anklagade C, KD och M för att ha röstat igenom en lagstiftning som nu alla är emot.

– SD är åtminstone hederliga i att de vill ha datalagring av vanliga människor. Samma med S. Men att höra C, KD och M vara emot, de är ju de som byggt övervakningssamhället i det här landet. En röst på Moderaterna är en röst på övervakningssamhället.

Men Hökmark menade att det viktigaste är att vi har koll på de offentliga registrena.

– Vi ska inte ha offentliga register, där ska man inte få använda information till sådant det inte handlar till. Jag är trött på att saker registreras. Låt människor få behålla sina uppgifter, men det är en helt annan sak om man gör det frivilligt. Så skyddar vi människors integritet.

Ulvskog till attack mot Hökmark

I debatten om hur man ska lyckas lyfta 20 miljoner ur fattigdom på sex år gick Marita Ulvskog (S) till rejält angrepp mot Gunnar Hökmark (M):

– Jag tycker det känns groteskt att lyssna till Hökmark. Vi fick ett sammanbrott på den oreglerade finansmarknaden i USA som rullade över till Europa som hade en skakig valutauninon. De flesta regeringar har varit högerregeringar. Hökmarks grupp i EU har varit den största gruppen under 15 års tid. Och de har låtit piskan vina. 26 miljoner är öppet arbetslösa och de vill ha mer av samma politik. Sedan försöker de skylla på grekiska pensionärer.

Hökmark replikerade snabbt.

– Marita Ulvskog har en vana att göra påstående om andra människors politik som inte alltid håller. Jag vill gärna säga att en sak glömde Ulvskog: de länder som har drabbats hårdast av finanskrisen hade socialistiska regeringar.