Hävdade att han torterats av FBI – utvisad av Säpo

Publicerad 2015-02-13

Amerikanen Yonas Fikre har hävdat att han torterats av Förenade Arabemiratens säkerhetstjänst på uppdrag av FBI.

I över tre år har han bott i Sverige där han sökt asyl – men efter avslag från Migrationsverket har Säpo nu utvisat honom i privatplan.

– Han fick aldrig sina skäl ordentligt prövade i Sverige, säger hans advokat Hans Bredberg.

Vid 07.45 på fredagsmorgonen fick advokaten Hans Bredberg samtalet från Säpo om att de hade för avsikt att genomföra utvisningsbeslutet av amerikanen Yonas Fikre.

Och senare under dagen ska ett specialchartrat plan ha lyft från Sverige för att med ett stopp på Island föra amerikanen vidare till Portland, USA.

Historien blev känd i somras när Yonas Fikre själv hävdade att han under 106 dagar torterats i Förenade Arabemiraten där han gripits under sommaren 2011.

Anledningen skulle vara att han året tidigare kallats till amerikanska ambassaden i Sudan där han då arbetade. Där ska FBI-agenter ha försökt värva honom som informatör. De frågade om hans koppling till en imam i hemstaden Portland och via mejl från myndigheten pressas han att tacka ja till värvningen. Då han vägrade blev han uppsatt på USA:s flygförbudslista.

Slogs på fotsulor med batong

Dokument från FBI, som SVT tagit del av, ska bekräfta tortyren i Förenade Arabemiraten ett år senare.

– De lade mig på golvet med lyfta ben och slog mig på fotsulorna med en batong. De slog tills jag inte kunde gå. Sen tvingade de mig att stå upp på mina värkande fötter, berättade Yonas Fikre i Rapport den 26 maj 2012 enligt SVT.

Under tortyren ska han han också då blivit pressad på frågor om sin relation till Portland-imamen och varför han inte vill jobba för FBI.

Efter att han släppts ska Fikre förts till en flygplats, men då han inte fått åka till USA deporterades han till Sverige, där han uppges ha haft släkt – och sökte sedan asyl.

I somras tog sedan Migrationsverket efter tre års turer beslutet att Fikre skulle utvisas till USA, vilket Säpo nu har verkställt.

Advokaten Hans Bredberg hävdar nu att han aldrig fått en rättvis prövning i Sverige – och tycker det är fel att klienten utvisas till det land han riktat tortyranklagelser mot.

De hade haft goda förhoppningar om att amerikanen skulle beviljas asyl i Sverige, men enligt Bredberg fanns aldrig någon chans när Säkerhetspolisen kopplades in.

– Han är inte utvisad för att han är terrormisstänkt, utan för att han kan vara eller kan bli en säkerhetsrisk, säger Hans Bredberg.

Säpo uppges ha haft bevakning på Yonas Fikre och har för advokaten visat bilder där han umgås mer personer som bedöms vara säkerhetsrisker i Sverige.

– Han har gått i en moské där det förekommer en del radikalisering, men det är fel att buntas ihop med andra för att man deltar i samma moské, säger advokaten Hans Bredberg.

Säpo bekräftar utvisning

Han riktar även kritik mot sättet som Säpo behövt chartra ett plan för utvisningen då flygförbudslistan gör att det varit omöjligt att sätta honom på reguljärflyg.

– Det kostar många miljoner och är ett slöseri med skattepengar.

Säpo bekräftar att utvisningen genomförts, efter beslut från Migrationsverket.

– Det är Migrationsverket som fattar beslutet, men vi är ju en remissinstans. Vi har som uppgift att se till att Sverige inte kan bli en tillflyktsort för personer som kan utgöra en fara för rikets säkerhet. Det är inte heller så att Sverige kan vara ett land där man kan bidra till stöd till terrorism, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Han vill inte uppge hur mycket ärendet kostat eller på vilka grunder Yonas Fikre bedöms som en säkerhetsrisk i Sverige.

– I säkerhetsärenden så är det vår uppgift att bedöma om en person kan utgöra en säkerhetsrisk. Då utgår man för vad som är känt av personernas bakgrund, kontakter och aktiviteter. De säkerhetsskäl som kan finnas är vanligtvis kopplade till terrorism, säger Milder.

Yonas Fikre har stämt amerikanska myndigheter och kräver tio miljoner dollar för tortyren och att få plockas bort från flygförbudslistan. Han är nu rädd för att bli punktmarkerad av FBI när han kommer till USA.

Och amerikanska myndigheter är informerade om fallet.

– Jag kan säga att det internationella samarbetet mellan länder bygger på ömsesidigt förtroende, om det sker överlämningar mellan andra länder sker det på ömsesidigt förtroende. Självklart har svenska myndigheter kontakter med amerikanska myndigheter när det gäller sånt här, säger Fredrik Milder.