Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

"Regeringen tjänar på att väljare känner oro"

Publicerad 2014-08-20

I dag bjöd Carl Bildt och Anders Borg in till presskonferens "med anledning av oron i omvärlden".

Forskning visar att den sittande regeringen gynnas om befolkningen oroas över yttre hot.

– Det kan vara strategiskt av Reinfeldt och regeringen att spela på situationen i omvärlden, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Utrikesminister Carl Bildt (M) sa under presskonferensen:

– Jag tror att vi nu har skiftat och är på väg in i en väsentligt mycket osäkrare värld.

Och finansminister Anders Borg (M) upprepade betydelsen av ordning och reda i finanserna, särskilt i samband med att fler flyktingar väntas.

"Oro gör det lättare för regeringen"

Det kan handla om valtaktik, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Man kan peka på en del i forskning som visar att om befolkningen uppfattar att det råder en oro internationellt, som kan hota landet, är det lättare att för den sittande regeringen. Då kan det vara strategiskt av Reinfeldt och regeringen att spela på situationen i omvärlden.

Enligt Hinnfors kan man naturligtvis konstatera att situationen i Irak och Syrien är fruktansvärd.

– Samtidigt kan man säga att det varit oerhört oroligt i Kongo väldigt länge, och frågan är om det totala orosutrymmet är förändrat, säger han och fortsätter:

– Att få folk att känna oro inför framtiden är det ett sätt att gynna sin position som sittande regering.

I dag är opinionsgapet mellan Alliansen och de rödgröna partierna över

14 procent.

– Allt talar för att regeringen kommer att falla. Då krävs en extraordinär händelse för att ändra spelplanen, så det här kommer inte räcka. Möjligen skulle ett fullskaligt inbördeskrig i Ukraina vara en sådan situation.

"Sommartalet strategiskt misstag"

I sitt sommartal i lördags tog statsminister Fredrik Reinfeldt upp att Migrationsverket skrivit upp prognosen, och att 48 miljarder kronor behövs för att möta flyktingmottagandet fram till 2018.

– Öppna era hjärtan, uppmanade Reinfeldt.

Sverigedemokraternas Linus Bylund tackade för "julklappen", partiet har lagt om sin valkampanj och M har fått kritik för att spela SD i händerna.

Jonas Hinnfors tror inte det varit en medveten tanke hos M.

– Det var ett strategiskt misstag, tror jag. Han ville peka på att vi dels måste ha en budget i balans och dels kommer det fler flyktingar som kommer att kosta mera. Måltavlan är att visa för presumtiva rödgröna väljare som kan lockas från allianslägren: ni ska inte tro på locktonerna Men genom att diskutera flyktingmottagande gentemot välfärdsstaten riskerar moderata väljare lockas över till SD, ett robust främlingsfientligt parti som säger de här sakerna mycket tydligare.

– Att M skulle satsa på brända jordens taktik: att tänka att man skulle vinna i långa loppet genom att gynna annat parti på sin egen bekostnad, ett parti som statsministern dessutom satsat mycket på att visa sin avsky för, har jag väldigt svårt att tro.

Johansson Heinö: "SD-väljare redan bestämt sig"

Anderas Johansson Heinö, statsvetare och Senior Fellow på högertankesmedjan Timbro, har svårt att avgöra när M bestämde sig för att lyfta frågan.

– Det finns lite utrymme för improvisation i en valrörelse. Jag tror inte det är något som kommit spontant.

Om strategin utifrån M:s synvinkel är bra eller misslyckad "återstår att se", menar han.

– Det här är ett sätt att signalera: det är en kostnad som är en del av verkligheten och som vi väljer att hantera. Det bidrar till en helhetsbild, att man lett en regering som fört Sveriges mest öppna invandringspolitik, att man sätter sig själva först i ledet samtidigt som man vill visa att "vi är ansvarstagande".

Han tror att risken för att gynna SD är överdriven i sammanhanget.

– Det kan vissserligen finnas den effekten, men den här diskussionen har ju funnits länge hos SD. Jag tror att de gammelmoderater som nu röstar SD bestämde sig för ett år sedan eller tidigare. Jag tror inte att det finns fler som kommer att strömma från M nu.