Krävdes tuff julmangling för att nå överenskommelse
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-12-27
Överenskommelsen har förhandlats fram i hemlighet sedan den 18 december.
Enligt en S-källa fick regeringen innan dess besked från en ex-minister att Alliansen var redo för direkta samtal – varpå Magdalena Andersson (S) ringde upp Göran Hägglund (KD).
Under de senaste dagarna har även Fredrik Reinfeldt (M) och Mikael Damberg (S) spelat viktiga roller.
Dagens "decemberöverenskommelse" mellan S/MP-regeringen och Alliansen ligger som grund till beskedet att extravalet, som var planerat till mars, nu ställs in. Båda sidor säger nu att man stärkt sina möjligheter att regera i minoritet framöver och att man tagit ansvar för Sverige.
Men överenskommelsen satt hårt inne, enligt vad Aftonbladet erfar.
Den 2 december, dagen innan Sverigedemokraterna röstade ned regeringens budget, träffades parterna hos statsminister Stefan Löfven (S) för ett uppmärksammat men kort möte, men utan att nå en överenskommelse.
Ringde till Hägglund
Den 3 december föll budgeten och Löfven meddelade att han planerade att utlysa extraval.
Men sedan dess har mycket hänt. Den 9 december skrev alliansledarna en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter om hur minoritetsstyrandet skulle kunna stärkas.
Veckan före jul, den 15 december, ringde finansminister Magdalena Andersson (S) upp Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. De båda sågs för ett enskilt möte på Finansdepartementet dagen efter, uppger källor.
– Göran är den person som regeringen har haft lättast att prata med, säger en källa.
Men redan innan dess hade S-ledningen fått reda på att Alliansen var redo för direkta samtal, att de menade allvar med sin debattartikel där de föreslog samtal.
– Ett före detta statsråd tog kontakt med S-ledningen, säger en S-källa.
Kort därefter, redan den 18 december, hade en förhandlingsgrupp etablerats och samtalen mellan regeringen och Alliansen kunde inledas.
Från Socialdemokraterna deltog gruppledaren Tomas Eneroth och finansminister Magdalena Andersson, men senare under förhandlingarna ersattes hon enligt Aftonbladets källor av näringsminister Mikael Damberg (S).
Lösningen kom på fredagen
Enligt vad Aftonbladet erfar sågs Dambergs insats av Allianssidan som en förutsättning för att överenskommelsen skulle kunna gå i mål. Dessutom var man mycket irriterade på de anklagelser som Stefan Löfven riktade mot dem under sitt jultal.
Från Miljöpartiets håll deltog finansmarknadsminister Per Bolund och gruppledaren Maria Ferm. Dessutom var partisekreteraren Anders Wallner stundtals inblandad.
Från Alliansens håll fanns blivande partisekreteraren Tomas Tobé (M), gruppledaren Erik Ullenhag (FP), gruppledaren Anders W Jonsson (C) och ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed (KD) med.
Från Moderaternas räkning fanns också den avgående partiledaren Fredrik Reinfeldt och gruppledaren Anna Kinberg Batra med som bollplank för Tomas Tobé, uppger källor för Aftonbladet.
– Men det var Tobé som skötte de konkreta förhandlingarna, säger en källa.
Gruppen tog paus under julafton och juldagen, men har annars arbetat hårt på att hitta en lösning. Enligt vad Aftonbladet erfar var varken regeringen eller Alliansen särskilt intresserade av ett kommande extraval.
I går eftermiddag hade överenskommelse sytts ihop. Senare under kvällen, klockan 19.00, träffades partiledarna från S, MP, M, KD, C, FP och C för att prata ihop sig inför dagens presskonferens. Mötet skedde på Socialdemokraternas riksdagskansli.
Vänsterpartiet nöjda
Aftonbladet hat pratat med flera källor inom Vänsterpartiet som uppger att partiet sedan innan jul informerats om att förhandlingar mellan regeringen och Alliansen pågått om överenskommelsen.
– Stefan Löfven har varit noga med att uppdatera oss kontinuerligt under hela processen.
Inom partiet ser man uppgörelsen som positiv, dels för att undvika extra val, för att ta ifrån SD makten att förstöra för regeringen men också för att läget ser bra ut för V.
– På det här sättet får vi stora möjligheter att påverka, säger en högt uppsatt källa.
– Nu kommer S och MP att behöva vårt stöd för att vara större än Alliansen. Vi är glada över att det gick till på det här sättet och att det inte blev någon stor, bred mittenuppgörelse. Det tror vi inte hade varit någon bra idé, säger en annan.