Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Reinfeldt om bröstattacken

Publicerad 2014-07-03

"Jag fick sagt det jag ville"

VISBY. Fredrik Reinfeldt tvingades för en kort stund avbryta sitt Almedalstal efter att fyra barbröstade aktivister tagit sig in bakom avspärrningarna.

Statsministern varnade efteråt för en utveckling där politiska möten störs allt mer.

– Det får inte bli för mycket av det här. Man visar då inte respekt för den stora publik som var här och kommit för att lyssna på vad jag hade att säga, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Kvällens bröstattack under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen fick polisen att ingripa. Fyra kvinnliga aktivister tog sig in bakom avspärrningarna och genomförde en högljudd bröstkupp. Statsministern tvingades för en kort stund avbryta sitt tal, innan kvinnorna fördes bort. Direkt sa Reinfeldt från scenen att "det där är också ett uttryck för yttrandefrihet".

"Visar inte respekt"

Efter talet fick Aftonbladet en kort intervju med statsministern där han utvecklade sin syn på vad som hänt.

– Som jag sa från talarstolen tycker jag att det här också är ett sorts uttryck för yttrandefrihet. Samtidigt tycker jag vi ska säga till alla, vad deras skäl än är, att det inte får bli för mycket av att man ska störa andras möten. Man visar då inte respekt för den stora publik som var här och kommit för att lyssna på vad jag hade att säga.

Nöjd statsminister

Han tycker att det blivit allt vanligare att grupper försöker störa ut andras politiska möten, vilket han beklagar.

– Genom mina år i politiken har det här blivit vanligare. Jag blev störd i inledningen av mitt tal förra året också av andra grupper. Det har blivit vanligare.

Trots aktionen var det en nöjd statsminister som begav sig till flyget för att åka hem till Stockholm.

– Det känns jättebra, jag fick sagt det jag ville. Det är det viktigaste.

Följ ämnen i artikeln