Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Premiärministern i Irak på väg att förlora makten

Publicerad 2014-08-11

Den hårt kritiserade Nuri al-Maliki håller på att förlora makten som premiärminister i Irak.

Den hårt kritiserade Nuri al-Maliki håller på att förlora makten som premiärminister i Irak.

Presidenten Fuad Masum har idag utsett Haider al-Abadi att bilda en ny regering.

Beslutet välkomnas av USA som ett led i att hindra militanta IS från att erövra fler städer i området.

Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, som numera enbart kallar sig IS, tar med brutalt våld över allt fler städer i Mellanöstern till sitt egenhändigt utropade kalifat.

Stark kritik från omvärlden har riktats mot premiärministern i Irak, Nuri al-Maliki, som anklagats för att ha låtit IS våldsamma verksamhet i landet fortgå, och under måndagen stämde presidenten Fuad Masum in i klagomålen.

Masum nominerade Haider al-Abadi, partimedlem i al-Malikis shiamuslimska Dawaparti, att ersätta al-Maliki som premiärminister.

Vad beslutet kommer att innebära i praktiken återstår att se, men al-Maliki svarade direkt att han kommer att överklaga beslutet, som han anser bryter mot grundlagen.

USA:s utrikesminister John Kerry kommenterade händelserna från Australien där han befinner sig på statsbesök.

– Irak behöver avsluta sin regeringsbildning. Vår förhoppning är att al-Maliki inte stör den processen, sa han enligt New York Times.

”Oroliga för en statskupp”

Men anonyma irakiska tjänstemän uppger för tidningen att al-Maliki inte tänker ge upp makten.

Något även de kurdiska styrkorna i norra Irak fasar för.

– Vi är alla oroliga för en statskupp, al-Maliki måste veta om att vi har två stora truppenheter som vakar vid parlamentet och försvarsministeriet, sa general Halgurd Hikmet, talesman för den kurdiska milisen peshmerga som strider mot IS i städer som Gwair och Makhmour.

FN:s tidigare rådgivare för Irak, Zaid al-Ali säger till TT Nyhetsbyrån att nomineringen av Haider al-Abadi är i sin ordning.

– Det här är inte någon statskupp. Det är bara amatörmässigt genomfört. al-Abadi har 130 av parlamentets ledamöter bakom sig och bör vara den som bildar ny regering, säger han.

Genom att al-Maliki låtit IS växa sig starka och få stöd hos sunnimuslimska grupper har den irakiska staten fått urholkat förtroende från befolkningen, anser al-Ali.

– Korruptionen och rättsrötan har helt eroderat irakiernas förtroende. Det har gjort att befolkningen inte skyddar statsapparaten mot IS, säger han till TT.

Har vunnit framgångar

Under dagen har USA:s utlovade vapen till de kurdiska styrkorna i norra Irak anlänt, och även Frankrike och Storbritannien har meddelat att man är beredd att hjälpa styrkorna.

Amerikanska luftattacker har tidigare skett mot IS i bland annat Erbil, som ses som regionhuvudstad i de kurdiska områden.

Samtidigt har IS vunnit framgångar i staden Jalawla efter hårda strider i helgen.

Att avsätta al-Malikis regering kan vara ett sätt att försöka få till en stabilisering i Irak, tror Per Jönsson, sakkunnig på Mellanöstern vid Utrikespolitiska institutet.

Men den militanta terrororganisationen IS framfart kan bli svårare än så att stävja.

– Det enda som kan stoppa IS på lång sikt är en regim i Bagdad som gör eftergifter till sunnimuslimer, och kompenserar dem för tidigare oförrätter. Då krävs Iran och USA:s inblandning, och frågan är om de är tillräckligt starka för det just nu, säger Per Jönsson.