Fuglesang har nått rymden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-10

9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, we have lift-off!

SPEKTAKTULÄRT SKÅDESPEL Discovery avtecknar sig mot natthimlen i Daytona Beach.

02.47.35 lyfte Discoverys vid sitt andra uppskjutningsförsök och svensken Christer Fuglesang är nu äntligen i rymden som den förste svensk någonsin.

– Det är många leenden här uppe nu, sa befälhavaren Mark Polansky till NASA bara minuter efter uppskjutet.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,? we have lift-off!

Efter år av väntan befinner sig nu Christer Fuglesang äntligen i rymden. Discovery kom iväg till skillnad från i fredags och allt kring uppskjutningen gick perfekt.

Med fem minuter kvar började rymdskytteln pysa och ryka och spänningen tätnade ju längre nedräkningen skred. Så med sex sekunder kvar startade huvudmotorerna och eld sprakade under skytteln. Discovery lyfte och lös upp den mörka Floridahimlen när hon lämnade marken vid sitt andra försök.

Redan efter åtta sekunder var hastigheten 160 kilomter i timmen, efter 30 sekunder passerades ljudvallen och efter en minut flög skytteln i nätta 1600 kilometer i timmen.

Efter 22 minuter ska Discovery har passerat över Stockholm med hastigheten 27 000 kilometer i timmen. Men den som på väg hem från krogen försökte få en skymt av Discovery lär knappast ha lyckats.

Nytt drama

Förberedelserna blev dock dramatiska.

Så sent som vid 19-tiden svensk tid kom beskedet att NASA skulle göra ett nytt försök att få Discovery i rymden. Det första försöket ställdes i sista sekund in på grund av låga moln och det var länge osäkert om det skulle gå vägen även denna gång.

Tankningen försenades nämligen rejält och NASA kunde då ha beslutat att ställa in uppskjutningen.

Men ju äldre lördagskvällen blev, ju större procents chans till en lyckad uppskjutning gav NASA Discovery. 00.45 svensk tid höjdes procentchansen till 70, att jämföra med 40 i fredags.

Och så 02.47.35 gav de sig i väg mot rymden – Christer och de andra.

De följer med Christer i rymden

Daniel Lagerqvist

Följ ämnen i artikeln