”En person med hund är omhändertagande”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-12

Psykologen övertygad –
hundtricket fungerar i verkliga livet

Frederick Christianssons hund, amstaffen Foxy, drar lätt till sig folk som annars kanske inte skulle våga prata.

Går det trögt på raggningsfronten?

Skaffa jycke.

– Det är klart det fungerar. Hunden är en jättebra samtalsöppnare, säger Marie Hansson, hundpsykolog.

För rådvilla singlar i New York finns nu affärskonceptet ”hyr en hund”. Efter att ha betalat medlemsavgift kan man hyra en svansviftande vovve som kan hjälpa till att bryta isen med stiliga främlingar.

I Sverige får man kanske än så länge nöja sig med att låna kompisens hund om man inte har en egen, och enligt experterna funkar hunden utmärkt som raggningstrick.

– Då har man något neutralt att prata om, vädret kan ju bli ganska tråkigt i längden. En hund som viftar på svansen kan göra den mötande personen extra glad, och det kan ju skapa pluspoäng, säger Marie Hansson, hundpsykolog.

Specialmanövrar

Dessutom signalerar hundägare en rad positiva egenskaper.

– Ur psykologisk synvinkel är det väldigt logiskt: en person med hund är en omhändertagande människa. Är man dessutom ute med hunden visar man tydligt att man är ute och motionerar och håller sig i form, säger Hansson.

Och räcker det inte med att bara rasta hunden finns det specialmanövrar att ta till.

– En man jag känner lärde hunden en speciell signal för att den skulle gå runt tjejernas ben och trassla in sig med kopplet. Då var han ju tvungen att ta kontakt (skratt), säger Marie Hansson.

”Det finns absolut potential”

Frederick Christiansson håller med om att hans hund, amstaffen Foxy, lätt drar till sig folk som annars kanske inte skulle våga prata.

– Det finns ju en anledning att gå fram till en person man vill prata med om den har en hund. Folk kommer jämt fram och säger att Foxy är gullig, så det finns absolut potential, säger han.

Hyr en hund i New York

Hunden kan hyras en , en vecka eller längre.

Kostnad för månadsavgift samt årligt medlemskap: cirka 300 dollar plus 40 dollar per tillfälle.

Mer info på www.flexpets.com