Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Nu lever vi på lånad tid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-05

I dag tar jordens resurser slut – om jordens befolkning levde som vi behövdes 3,4 jordklot

Jordens befolkning lever på lånad tid.

I dag, den sjätte oktober, har vi konsumerat lika mycket resurser som jorden förmår att producera under hela året.

Om vi fortsätter förbruka jordens resurser i samma takt kommer vi att behöva ytterligare ett jordklot redan om drygt 40 år, larmar Världsnaturfonden.

Följ ämnen
SLUT?

”Overshoot day” dagen då hela årets resurser av förnyelsebara tillgångar tagit slut, infaller i år den sjätte oktober, alltså i dag.

Det innebär att vi under resten av året kommer att behöva leva av "kapitalet" som det skulle hetat på bankspråk. ”Räntan” har tagit slut.

Jordens befolkning konsumerar 2007 ungefär 30 procent mer av naturens tillgångar än vad jorden kan återskapa på ett år.

Det är bara tjugo år sedan, 1987, som mänskligheten inte förbrukade mer resurser än vad naturen själv hann med att förbruka. Men resursåtgången växer stadigt. Fortsätter utvecklingen på samma vis kommer vi 2050 att konsumera dubbelt så mycket tillgångar än vad jorden kan ge.

Väckarklocka

– Det är en väckarklocka som vi inte bara kan stänga av och vänta på nästa signal, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden, WWF.

Människor i de rika delarna av världen konsumerar mer – lämnar ett större ekologiskt fotavtryck – än människor i fattig länder.

Ett ekologiskt fotavtryck är ett sätt att beräkna hur mycket av jordens biologisk produktiva yta som går åt till vår konsumtion, allt ifrån de mat vi äter till avfallet vi lämnar efter oss och energin vi förbrukar. Utslaget på hela jordens befolkning har var och en 1,8 hektar mark att tillgå.

Några av jordens största ekologiska fotavtryck lämnar vi svenskar. Vi tar i anspråk en yta som motsvarar cirka 6,1 hektar per person vilket kan jämföras med 4,8 hektar per person i EU. Anledningen till att vi svenskar konsumerar så mycket är bland annat hög energikonsumtion. Vi bor stort och kör stora och bränsletörstiga bilar. Fotavtryckets storlek drivs också upp av att vi äter förhållandevis mycket kött, som kräver mycket energi att producera.

Föregångare

Men Sverige skulle kunna bli en föregångare genom att utveckla och exportera ekologiskt hållbara energilösningar, anser Världsnaturfonden.

– Vi har både kunskap och teknik för att genomföra de smarta lösningar som krävs för att ställa om vårt levnadssätt. Det som måste till nu är vilja och politisk handlingskraft, säger Carina Borgström Hansson, projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

Om alla skulle förbruka lika mycket resurser som vi svenskar skulle det behövas 3,4 jordklot. Om alla levde som amerikanerna – som förbrukar mest av jordens resurser – skulle det behövas fem jordklot.

– Vi måste bestämma oss för att leva på en planet och planera utifrån det. Vi måste få in jordens förnyelsebara förmåga som en budgetpost både hos företag och regeringar, och starta med att förändra saker som är tröga och tar lång tid, exempelvis vår infrastruktur. En långsammare befolkningstillväxt är också avgörande och gynnar kvinnor, barn och ekonomin, säger Mathis Wackernagel, vd i Global Footprint Network och grundare av begreppet ekologiska fotavtryck.

Följ ämnen i artikeln