Larm om salmonella i köttfärs från Ica

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-04

Färsen återkallas – gäller butiker i hela landet

Ica har upptäckt salmonella i nötfärs som levererats till butiker i hela Sverige. Nu återkallas över 5 000 förpackningar.

Smittan upptäcktes vid en egenkontroll och varningen gäller nötfärs med tio procents fetthalt i förpackningar på 800 och 1600 gram. Köttet kommer ursprungligen från Irland och har funnits i butik sedan i torsdags. Sista förbrukningsdatum för produkterna är den 7 och den 8 september. Färsen har packats av Hilton Food Group i Hacksta i Västerås.

– Totalt handlar det om 5200 förpackningar eller 7,2 ton nötfärs som kan innehålla salmonellasmittan. De har levererats till butiker i hela landet, säger Lena Sparring, kvalitetschef på Ica.

Hur har det här kunnat hända?

– Vi har ännu inte kunnat avgöra vilken typ av salmonellasmitta det handlar om men det mest troliga är att den kommer från djurfodret. Givetvis ser vi allvarligt på det här. Det är därför vi gått ut så brett med varningen, säger Lena Sparring.

Vad ska konsumenter göra som tror att de köpt den smittade nötfärsen?

– Vi uppmanar dem att lämna tillbaka färsen till butiken för att få pengarna tillbaka. Om man misstänker att man blivit smittad bör man uppsöka läkare. Symptomen är magsmärtor och diaréer, säger Lena Sparring.