Rekord i julbord

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-23

Omsätter miljardbelopp: ”Bra tider –
då bjuder arbetsgivarna sina anställda”

Kökschefen Christer Ekelund och Yann Sahlén, som i november tävlar i sushi-SM, förbereder sig inför julruschen.

December i fjol var en rekordmånad för restaurangerna.

Och även i år räknar man med en ökning.

Julborden förväntas dra in miljardbelopp.

Förra året drog Stockholms restauranger in mer pengar än någonsin på julbordstraditionen.

Men trots toppnoteringen förra året, spås nu ännu bättre tider.

– Vi räknar med att omsättningen ökar minst 1–2 procent jämfört med förra året. Konjunkturen är fortsatt stark och omsättningen i branschen har hittills i år utvecklats mycket bra, säger Sveriges Hotell- och Restaurangföretagares branschekonom Björn Arnek.

Stark restaurangmånad

Trots att december är en av månaderna som det hyrs ut minst hotellrum, något som ofta innebär sämre tider för restaurangerna, förväntas december bli en stark restaurangmånad.

– Det är helt klart julbordens förtjänst att december är en så pass stark månad. Vi har som tradition i Sverige att företag bjuder personal och kunder på julbord. Nu när det är bra tider har arbetsgivarna råd att bjuda sina anställda. Men också många privatpersoner tar med sig släkt och vänner.

Annorlunda utbud

Det går redan nu att boka bord på flera restauranger runt om i Stockholm.

På Yasuragi i Hasseludden laddar man med japansk julbuffé.

– Vi har sett en ökning varje år. Många blir bjudna på 5–6 traditionella julbord, så det är inte konstigt att man tröttnar och söker sig till annorlunda utbud, säger kökschefen Christer Ekelund.

– Vi vet att julbordet är populärt och satsar hårt på det. Till i år ska vi inviga ett nytt kaitenband och vid varje matstation står en kock och tillagar maten.

Läs om fler julbord på Allt om Stockholm