Från mönsterelev till terrorist

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Via hemliga internet-sidor hade 21-åringen kontakt med terrornätverk i världen. Hans högsta dröm var att bli självmordsbombare.

I den skotska staden var 21-årige Mohammed Atif Siddique känd som en skötsam ung man som hjälpte till i sina föräldrars affär.
Ingen kände till hans hemliga dröm – att bli självmordsbombare.

Nu riskerar han 15 års fängelse för terrorförberedelser i Storbritannien.

På ytan avslöjade inga tecken att Mohammed Atif Siddique var en tidsinställd bomb. Den datorintresserade 21-åringen var skötsam och välkänd i hemstaden.

Ingen utanför den innersta kretsen anade att han använde sina datorkunskaper till långtgående förberedelser av terrorattentat mot mål i Storbritannien.

Bland annnat ska han ha designat en hemsida som förespråkade självmordsattacker och där polisen fann hot om att spränga hela Glasgow i luften.

Mohammed Atif Siddiques högsta dröm var att själv dö som en martyr i en självmordsattack.

Riskerar 15 års fängelse

Rättegången mot 21-åringen har pågått i fyra veckor. Under tiden har juryns medlemmar fått se en glimt av hur terrornätverk använder sig av internet för att sprida information och propaganda. I Siddiques dator fanns väl gömd korrespondens med ett stort antal islamistiska grupper över hela världen. Datorn innehöll även propagandafilmer med unga självmordsbombare.

Nu riskerar Siddique 15 års fängelse för förberedelser till terrorism.

Men Aamer Anwar, Siddique’s advokat, anser inte att hans klient har fått en rättvis rättegång.

– Det här är en tragedi för rättvisan och yttrandefriheten. säger han.

Experten på terrorism professor Paul Wilkinson däremot, säger till BBC att rättegången mot Mohammed Atif Siddique har visat mycket tydligt hur den nya tidens terrornätverk använder sig av internnet för informastion, utbildning och rekrytering.

– De vanliga träningslägren finns inte längre. Nu sker skolningen över nätet, säger professorn.