Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lastfartyg riskerar att sjunka utanför Öland

Publicerad 2012-02-16

Just nu kämpar kustbevakningen med att förhindra lastfartyget Phantom från att totalhaverera utanför Öland.

– Oljan är det värsta, även om det relativt sett är en liten mängd, säger Jonas Andersson, förste kustbevakningsinspektör, till Aftonbladet.

Det Gibraltarflaggade lastfartyget Phantom lade ut från Oskarshamn i går kväll. Fartyget var lastat med timmer och passerade Ölands norra udde då det plötsligt fick slagsida.

– Korta förhör med besättningen pekar på att surrningen av timmerlasten släppt, vilket lett till en förskjutning av lasten, säger Jonas Andersson.

Evakuerades vid midnatt

Enligt Kustbevakningen bedömde besättningen i natt att situationen var så allvarlig att de ville lämna fartyget. De evakuerades med helikopter vid midnatt.

Kustbevakningen har skickat två styrkor till området. Den första enheten lyckades få en tross över det havererade fartyget för att förhindra att fartyget driver på land.

Den andra håller nu fast båten med hjälp av flera vajrar, vilket för att den mest akuta faran är över. Men det finns enligt Kustbevakningen fortfarande risk för att fartyget kan kantra.

Grunt vatten

Kustbevakningen håller båten på grunt vatten någon sjömil utanför Ölands nordvästra udde.

– Det är för att underlätta bärgningsarbetet om båten skulle totalhaverera, säger Jonas Andersson.

Den största faran är att fartyget ska läcka olja. Ombord finns 35 kubik dieselolja, vilket är en relativt liten mängd enligt Kustbevakningen.

Man har nu skickat ut flera miljöskyddsfartyg för att bevaka utvecklingen.

– Målet är att kunna få in henne i en kaj, där vi kan surra upp henne med vajrar och tömma henne på vatten, säger Jonas Andersson.