Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

UD sätter munkavle på ambassadörer

Uppdaterad 2011-12-22 | Publicerad 2011-12-21

UD har stoppat flera ambassadörer att prata med media.

Både Aftonbladet och SVT har fått nobben – och nu haglar kritiken mot regeringen.

– Det talar för att man inte litar på sina tjänstemän, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

I måndags intervjuades Sveriges ambassadör i Sydkorea Lars Danielsson om händelserna i grannlandet Nordkorea. Han kunde där berätta om läget i regionen och om sina möten med Kim Jong Il och hans äldsta son Kim Jong-nam.

När Aftonbladet får tag på Danielsson för en intervju blir det tvärstopp.

– Jag måste hänvisa till UD:s presstjänst. Jag beklagar det för din del, men jag kan inte göra något åt det, säger Lars Danielsson.

SVT nobbades

UD:s presschef Anders Jörle utvecklar varför:

– Det som gäller är att om man är ambassadör i ett område där det är ett kritiskt läge ska man inte helst framträda citerad. Om vi bedömer att det kan skada det diplomatiska uppdraget så uppmanar vi ambassadören att inte ställa upp.

Han fortsätter:

– Men vi kan inte förbjuda någon att ställa upp, det råder meddelarfrihet i det här landet.

SVT:s program Gomorron Sverige fick också nobben när man bokat in medverkan för Sveriges ambassadör i Nordkorea, Barbro Elm. Timmarna efter bokningen meddelade UD att ambassadören inte kunde medverka, enligt SVT. Även Aktuellts inbokade intervju med Lars Danielsson ställdes därefter in.

– Det rimmar illa med en regering som vill öka transparensen. Representanter från regeringen har sagt att de vill ha öppenhet som ledstjärna. Det här är precis tvärt om, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

UD:s beslut har fått SVT:s vd Eva Hamilton att tillsammans med programchefen Jan Axelsson att skriva ett kritiskt brev till UD. De kallar agerandet för ”ironiskt och olustigt”, enligt SVT.

”Inte ovanligt”

Enligt Anders Jörle är det dock inget ovanligt förfarande i stora organisationer.

– Det spelar ingen roll om det är UD eller Ericsson.

Ett uttalande som får kritik.

– Där är han helt ute och cyklar. Ericsson är ingen offentlig makt, så det är stor skillnad mot vad regeringen gör. Man måste utgå från att man har en annan beställare, nämligen det svenska folket, säger Jonas Nordling.