Lundin Oil hade koll på Schibbye och Persson

Uppdaterad 2011-12-21 | Publicerad 2011-12-07

Bolaget besökte Martin Schibbyes hemsida

Lundin Oil hade koll på Martin Schibbye och Johan Persson.

Den 7 juni gick företaget in på Martin Schibbyes hemsida.

Tre veckor senare greps journalisterna i Ogaden-provinsen.

– Det är extremt komprometterande, men samtidigt oklart vad det betyder, säger kollegan Anna Roxvall som jobbade med Lundin Oil-granskningen.

Klockan 14.40 på eftermiddagen den 7 juni gick någon från Lundin Oil Services SA in på Martin Schibbyes blogg.

Besöket på journalistens hemsida varade i 3 minuter och 47 sekunder.

Lundin Oil Services SA, med kontor i Schweiz, sköter Lundin Petroleums organisation.

Besöket oroade dem

När Martin Schibbye upptäckte att Lundin Oil varit in på hans sida, diskuterade han det med sin kollega Johan Persson, och båda kände olust.

Dagen innan hade de nämligen mötts upp i Kenyas huvudstad Nairobi, för att påbörja sin resa med slutmål Ogaden-provinsen. Syftet var att granska Lundin Oils förehavanden i området.

Under natten skickade Martin Schibbye via IP-telefoniprogrammet Skype över en skärmdump som visade hemsidans besökslogg, till sin kollega Anna Roxvall hemma i Sverige, som jobbat med research inför resan.

Hon var inte uppkopplad för tillfället. Men den 11 juni fick hon följande meddelande av Johan Persson via Skype:

"En svettig sak. Martin upptäkte i går att Lundin Oil Services Sa i Frankrike varit inne på hans hemsida den 7:e. Lite obehagligt med tanke på att han inte mejlat dem om något. Alltså en dag efter att han landat."

Hade ingen kontakt med Lundin

Därefter handlade trions kommunikation inte mer om detta, utan om besvärligheterna att ta sig via Somalia och till slut in i Etiopien och Ogaden natten mellan den 27 och 28 juni.

Den 30 juni greps Schibbye och Persson av etiopisk armé, anklagade för terrorbrott.

Sedan dess har kollegorna som varit involverade i de båda journalisternas arbete, funderat på vad de skulle göra med informationen om Lundin Oils besök på Schibbyes hemsida.

Anna Roxvall resonerar om sammanträffandet.

– Det är så märkligt, eftersom vi hade bestämt att de skulle ligga lågt. Martin funderade innan han åkte om han skulle mejla Lundin Oil om några märkliga fakta på deras hemsida. Men jag sa att jag inte tyckte det var en bra idé. Det vore onödigt att dra till sig uppmärksamhet. Så det bestämde vi att vi inte skulle göra, säger hon.

Valde att vänta

Fredric Alm, som driver bildbyrån Kontinent tillsammans med Magnus Laupa, ett av vittnena som vittnade till journalisternas försvar under gårdagens rättegång i Addis Abeba, ger samma bild.

– Det finns ingen riktig förklaring. Vad vi förstår har de inte haft någon som helst kontakt med Lundin Oil innan de reste, just för att undvika en situation där bolaget skulle försöka hindra en granskning, säger han.

Anledningen till varför kollegorna inte valt att gå ut med informationen hittills har varit oro för Schibbyes och Perssons svåra situation.

– Vi har försökt ta tillvara deras intressen på bästa sätt. Vi vill inte gå ut med något som skulle kunna vara till deras nackdel. Men nu har vi övervägt saken och kommit fram till att det varken gör till eller från, säger Fredric Alm.

"Att någon förrådde dem är ett faktum"

Båda kollegorna har svårt att hitta någon logisk förklaring till Lundin Oils besök på Martin Shibbyes hemsida.

– Jag vill inte lägga någon värdering i det här. Det här är ett faktum vi har. Jag har fortfarande mängder av kontakter hit och dit och vill inte spekulera, säger Fredrik Alm.

– Sedan de greps har man hunnit gå rakt in i foliehattsfällan och tillbaka igen. Men att någon förrådde dem är ju ett faktum. Hur hittar man annars två svenskar inne i rebellkontrollerat territorium? Det hävdar ju även källor från Etiopien. Jag har tänkt tidigare att det skedde från Somalia. Men det kan ju ha skett i Dadaab eller i Sverige. Etiopien har ju spioner bland flyktingar. Var Lundin Oil kommer in i det här vet jag inte riktigt. Men de kanske har någon jättebra förklaring till det, säger Anna Roxvall.

Både Anna Roxvall och Fredric Alm erkänner att de är nervösa över att släppa uppgiften som de nu suttit på i ett halvår.

Lundin: "Sverige borde be om ursäkt"

Fram till år 2006 satt utrikesminister Carl Bildt (M) i Lundin Petroleums styrelse. Han har fått kritik för sina uttalanden om att Schibbye och Persson inte borde ha rest in i Ogaden-provinsen illegalt. Enligt kritikerna har han inte tagit tillräcklig ställning för journalisternas rätt att utföra sina uppdrag.

Familen Lundins företagssfär styrs av bröderna Ian och Lukas H Lundin.

Lukas H Lundin uttryckte i en intervju med Veckans Affärer i slutet av oktober att den svenska regeringen borde bett om ursäkt för Schibbyes och Perssons agerande:

– Om Sverige skulle säga: "Fine, vi har gjort bort oss. De här journalisterna gjorde fel. De borde inte ha gått in i landet", då tror jag att de skulle ha släppts fria, sa han till tidningen och fortsatte:

– Nu har det gått för långt. Det har blivit för sent att medge misstaget.