Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ny teknik kan förutse brott

Publicerad 2011-12-04

Teknik i kameror ska avslöja skurkar – innan de begår brott

Snart kommer tekniken som får nackhåren att resa sig på tjuvarna – och på kritiker mot övervakningssamhället.

Polismyndigheter i USA och Storbritannien arbetar med en ny mjukvara som ska avslöja brottslingar innan de begår brott.

Det låter som taget ur filmen Minority report med Tom Cruise, där framtida brottslingar avslöjas med hjälp av medium. Men verkligheten skiljer sig på åtminstone en väsentlig punkt jämfört med filmen.

Analyserar rörelser och röst

I stället för siare utvecklar polisväsendet inom USA och Storbritannien nämligen en mjukvara som ska avslöja den som är i färd med att begå ett brott.

På en hemlig plats i nordvästra USA testas tekniken som analyserar människors rörelser, förändringar i kroppsvärme och tonhöjden i rösten, och rytm och hastighet på personers tal, enligt SVT. Dessutom övervakar systemet ögonrörelser, andning och blinkhastighet. Systemet, som kallas FAST (The Future Attribute Screening Technology), är tänkt att användas i övervakningskameror och på exempelvis flygplatser och idrottsarenor.

Priset över 11 miljarder

Enligt tidningen The Observer har ett liknande system testats i Memphis. Mjukvaran har pekat ut bostadsområden som polisen sedan har patrullerat – varpå brottsligheten i områdena minskade med över 30 procent. IBM, som utvecklat mjukvaran, har satsat över 11 miljarder på teknik av den här typen de senaste fyra åren, enligt SVT.

– Tekniken gör egentligen bara det poliser alltid gjort. Man letar efter mönster för att lista ut vad som sannolikt ska kunna hända härnäst. Skillnaden är skalan på vilken systemet arbetar, säger IBM:s Mark Cleverly till The Telegraph.

Portsmouth testar

Liknande teknologi har också testats i Storbritannien. I staden Portsmouth har sex kameror med ”förutsägande” mjukvara installerats, riktade mot parkeringshus, enligt The Teleraph. I Portsmouth finns redan 1000 övervakningskameror, och 600 av dem skulle kunna få den nya tekniken installerad.