Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Så tog vi oss in i Ogaden"

Uppdaterad 2011-12-07 | Publicerad 2011-12-06

Johan Persson och Martin Schibbye hörda i rätten

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har hörts i rätten.

Under två timmar har de berättat om hur de tog sig in i Ogaden.

– Johan Persson satt ned och pratade snabbt, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg, som är på plats i Addis Abeba.

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman och reporter Staffan Lindberg.

Just nu är det lunchpaus i Lideta-domstolen, dit Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, fördes i svarta kostymer klockan 7 i morse, svensk tid.

Förhandlingen inleddes med att Martin Schibbye hördes. Han stod upp under en timme.

– Han pratade vältaligt och på engelska, säger Staffan Lindberg.

Johan Persson satt ned och pratade snabbt under en knapp timme på svenska, med tolk.

– De verkade kanske lite nervösa, men väl förberedda. De lade ned mycket tid på att ge en bakgrund om sig själva. De poängterade att de ville studera Lundin Oils kopplingar till Ogaden, och tonade ned bevakningen av övergreppen som utförts av den etiopiska armén.

Åkte med smugglare

Enligt journalisternas vittnesmål försökte de pressa gerillan Ogadens nationella befrielsefront, ONLF, i London, för att få komma in i Ogaden. I juni åkte de till Nairobi, för att där ta sig vidare till Somalia och staden Galkayo där de bodde knappt två veckor och anlitade sex säkerhetsvakter på grund av den osäkra situationen i området.

– De förklarade att de ville intervjua en av sina vakter. För att bryta isen lät de honom hålla i deras kamera, medan de höll i hans vapen. Så förklarar de bilderna av dem med vapen, säger Staffan Lindberg.

Till Ogaden tog de sig under natten mellan den 27 och 28 juni, i en bil tillsammans med en smugglare som de betalat 2 000 dollar. Några mil in i området möttes de av 20 ONLF-soldater. Därifrån vandrade de till fots tillsammans med dem.

– De greps den 30 juni. De säger att det ska ha skett en skottstrid mellan ONLF och armén, och de fortsatte till fots med armén i två dagar till en stad där de hördes och filmades av en lokal tv-station.

Hyllar motstridigt armén

Domaren blev vid två tillfällen irriterad. Dels kördes ett antal personer ut ur salen, efter att ha använt mobiltelefoner. Dels ansåg domaren att vittnesmålen från Schibbye och Persson var för långrandiga.

– Han tappade tålamodet och uppmanade: "Get to the point". Dessutom blev han upprörd över att Schibbye växlade ord med Persson under sin redogörelse.

Martin Schibbye och Johan Persson repeterade under sina berättelser hur "professionellt bemötta" de blivit av den etiopiska armén. Samtidigt har det kommit fram att journalisterna tvingats skriva på erkännanden som inte översatts till engelska.

– Det är mycket motstridiga uppgifter. En del vittnen säger att de blivit slagna av armén efter gripandet. Man anar att de båda försöker framstå i god dager i rätten genom att tona ned en eventuellt dålig behandling. Hur de verkligen har haft det lär vi inte få höra förrän de återvänder till Sverige, säger Staffan Lindberg.

"Jättekonstigt att vara här"

Rättegången försenades en dryg halvtimme på grund av problem med ljudanläggningen. Innan journalisterna fördes in passerade de samlingen av press och anhöriga .

– De fick syn på Magnus Laupa, som ska vittna och är en gemensam vän. De blev märkbart glada. Nu förs de in via baksidan, säger Staffan Lindberg.

Han beskriver stämningen i dag som spänd och nervös – mer nervös än tidigare.

Advokaten Thomas Olsson, som bland annat försvarat Julian Assange, har flugits in för att bistå journalisternas etiopiska advokater.

Under dagen, och troligen morgondagen, ska försvarets vittnen höras. Svenska vittnet Magnus Laupa från bildbyrån Kontinent är på plats, och var innan han gick in ytterst fokuserad på sina formuleringar i rätten. Han beskriver surrealismen för Aftonbladet:

– Det känns jättekonstigt att vara här. Väldigt märkligt. Nu är det mina kollegors framtid som ska avgöras.

Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Addis Abeba, meddelade församlingen att kameror inte tillåts inuti rättssalen.

– Och de känner väl till hur moderna mobiltelefoner fungerar, sa Jens Odlander.

Otydliga förhör

Tillsammans med tidskriften Filters chefredaktör Mattias Göransson, Adrian Blomfield från brittiska dagstidningen Daily Telegraph och Phillip Ittner från amerikanska radiostationen Vioce of America skulle han redogöra för att sättet som Schibbye och Persson försökte ta sig in i Ogaden på är ett normalt arbetssätt för internationella journalister i krigszoner.

– Det känns självklart att vara här för mina journalistkollegor. Jag känner dem inte personligen, men det skulle lika gärna kunna vara jag. Jag ska försöka berätta att det här är ett normalt arbetssätt, sa Phillip Ittner till Aftonbladet.

Enligt Staffan Lindberg var förhören med de båda svenska journalisterna "utdragna, otygliga och förvirrade".

– Det var många frågor, som om Lundin Oils kopplingar till någon våldtäkt, som inte hade med åtalet att göra. Vittnena var tydligt obekväma i situationen, säger han.

Många anhöriga

De svenska journalisterna greps i Ogaden-provinsen i somras efter en eldstrid och anklagas för terrorbrott - vilket de själva förnekar. Svenskarna var i landet för att granska svenska oljebolaget Lundin Petroleum,företaget där utrikesminister Carl Bildt tidigare var styrelseledamot.

Fler anhöriga än tidigare är samlade vid rättegången. Martins Schibbyes mamma Karin, syster Greta och fru Linnea Schibbye Steiner samt hennes pappa Olle Steiner. Från Johan Perssons sida kom pappa Kjell och mamma Kristina. Flera vänner finns också på plats för att stötta. Efter dagens rättegång var de anhöriga märkbart tagna.

Efter att ha träffat människor från Ogaden-provinsen dit Martin Schibbye och Johan Persson försökte ta sig, har Staffan Lindberg än större medkänsla för journalisterna.

– Det är oerhört starka historier därifrån. Jag kan verkligen förstå deras vilja att ta sig in dit. Det är på plats man vill vara. Det är alltid så det skildras bäst.