Deras krav: 20 miljoner

Publicerad 2012-04-05

25-åringen drogades med sömnmedel, bands fast i en rullstol med tejp och fördes till en källare i Norrland.

Enligt åtalet var kidnapparnas mål att pressa 25-åringens familj på 20 miljoner kronor.

I dag åtalades den 26-årige läkarstudenten, den 23-åriga psykologistudenten och den 26-årige "fångvaktaren".

Den 25-årige studenten kidnappades under mellandagarna 2011. Den två år yngre kvinnliga psykologistudenten, som var vän med 25-åringen, misstänks för att ha drogat honom.

Ville vara artig

Enligt stämningsansökan ska hon ha serverat honom mat och efterrätt med sömnmedlet Stilnoct.

– Vi sitter där och pratar. Jag kommer ihåg bestämt att jag så här…att jag tänkte på att skuggan i hennes ansikte var konstiga liksom. Jag kunde inte riktigt fokusera och sen, sen har jag för mig att jag försökte tvinga i mig den här efterrätten också för och vara artig liksom, berättar 25-åringen i förhör.

– Jag har ingen aning om vad den smakade utan det var bara så här jag håller på somna liksom men jag måste försöka hinna äta lite så att hon inte tror att det är äckligt.

När 25-åringen var sövd tejpades hans ögon och mun med silvertejp. Hans handleder, fotleder och överarmar tejpades fast i en rullstol. Här ska den misstänkta 23-åringen haft hjälp av den 26-årige läkarstudenten och den 26-årige "fångvaktaren".

Dödsskräck

Efter att de satt honom i rullstolen har den ene 26-årige mannen huggit mot 25-åringen med en kniv.

Tillsammans har de två 26-åringarna sedan burit ner sitt offer i rullstolen till en skåpbil. De har kört den långa sträckan upp till stugan utanför Umeå.

– Bilresan har varit lång och vådlig med olyckor och avkörningar. Vid avkörningarna har 25-åringen kastats runt i bilen. Detta har inneburit fara för honom, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Under resans gång förstod 25-åringen att han färdades norrut. I förhör berättar han om sin dödsskräck, och hur tankarna gick:

– De vill bara ha ett säkert ställe att liksom döda mig och släppa mig i en sjö eller gräva ner mig någonstans. Då började den där dödsrädslan komma på ett sätt, att om de bara kidnappar mig så borde de väl kunna göra det på ett ställa som inte är så långt bort tänkte jag, säger 25-åringen i förhör.

Utomlands

I Norrland lurades 25-åringen att tro att han var utomlands. Han fick veta att det fanns vakter med hundar utanför huset och att hans familj skulle angripas om han försökte fly.

Han hotades med att hans tänder dras ut om han inte skötte sig, och hans fötter skulle skållas med kokande vatten om han inte berättade vad förövarna ville veta.

– Det var många olika hot under hela tiden, berättar 25-åringen i förhör.

25-åringen hotades också med kniv och fick veta att han riskerade att skickas till Israel, där skulle han få en stämpel i passet och sedan "försvinna", enligt stämningsansökan.

20 miljoner

Kidnappar-trion gjorde flera misstag. Först kunde polisen gripa kärleksparet - 23-åringen och 26-åringen. Två dagar senare, den 4 januari 2012, greps "fångvaktaren" nära skolbyggnaden och 25-åringen kunde fritas.

I förhören med den 26-årige läkarstudenten tar förundersökningsledaren fram en lapp som han läser upp.

– Jag vill läsa upp för dig här, då står det så här: vi har X, vi vill ha 20 milj, säger förundersökningsledaren.

– Okej, vem har skrivit det där? säger läkarstudenten.

Förundersökningsledaren svarar enligt förundersökningen att texten runt kravet är något som den 23-åriga psykologistudenten har skrivit.

– Förklara det här vi vill ha 20 mil. Jag tolkar det som att vi vill ha...

– Du får tolka det precis hur du vill fan, avbryter läkarstudenten.

"Robust bevisläge"

Åtalet lämnade in till tingsrätten i Uppsala klockan 10.30 idag.

– Jag bedömer att jag har ett robust bevisläge som grund för mitt åtal, säger kammaråklagare Lars Hedvall vid Internationella åklagarkammaren Stockholm i en kommentar.

– Vittnesförhör och planeringshandlingar gör att jag tror att jag har goda förutsättningar för att bevisa att människorovet utförts för att pressa målsägandens familj på pengar. Nu återstår rättgång och slutgiltigt tingsrättens bedömning.

Under utredningens gång har den 26-årige läkarstudenten och den 23-åriga psykologistudenten nekat till brott. Den 26-årige "fångvaktaren" har däremot gjort vissa medgivanden.
Texten uppdateras. Klockan 12 hålls en presskonferens om ärendet på polishuset i Uppsala.