Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

LO: Vi vill bli friare från Socialdemokraterna

Publicerad 2012-05-26

Unik enkät i Aftonbladet: En av tre vill minska samarbetet med politiska benet

Kärleksaffären mellan ­facket och Socialdemokraterna borde svalna.

Det anser var tredje svarande i Aftonbladets unika enkät på LO-kongressen.

– Det handlar om att ­renodla rollerna, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket.

När LO i går inledde sin 27:e kongress satt företrädare från Socialdemokraterna som vanligt på första bänk. På söndag ska partiledaren Stefan Löfven dessutom ­tala inför ombuden i Folket hus i Stockholm, vilket är ett annat tecken på de täta band som finns mellan S och LO sedan drygt hundra år tillbaka.

Men efter sex år med borgerlig regering är det nu många inom LO som vill se att facket får en friare roll gentemot Socialdemokraterna. Inför kongressen har det också debatterats friskt om hur LO på egen hand ska kunna ta mer plats i samhällsdebatten.

”Vi är inte politiker”

Aftonbladets unika enkät som gjordes bland ombud och besökare på LO-­kongressen visar att var tredje svarande vill lätta på de täta banden. Detta trots att många LO-ombud också är engagerade i S.

– Det handlar om att renodla rollerna. LO och dess förbund är en facklig organisation och vi ska driva ­våra medlemmars krav. Sen att det i mångt och mycket sammanfaller med S politik är en annan sak. Men vi är en facklig organisation, ­inte politiker, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket.

”Ska inte vara rädda”

Även Tobias Baudin, som i dag ska väljas som ny vice ordförande i LO, tycker att det är bra att banden mellan partiet och facket diskuteras.

– LO ska ses som en federation av 14 fackförbund och ska driva våra frågor mot partiet. Vi behöver inte ­vara rädda för att ha olika åsikter. Lyssnar man på medlemmarna så uppfattar de att vi ofta säger samma saker som partiet, säger han.

För mycket Metall

I dag väljs Karl-Petter Thorwaldsson med stor sannolikhet till ny LO-­ordförande efter Wanja Lundby-Wedin. Det innebär att det kommer att sitta män med bakgrund i IF Metall på topposterna i LO, Social­demokraterna och Vänsterpartiet.

Nästan 40 procent av de som svarade i Aftonbladets enkät tycker att IF Metalls inflytande på svensk arbetarrörelse är för stort.

Enkäten visar också att den nya ledningen har ett hårt tryck på sig att driva frågor om utbildning och bättre arbetsmiljö i samhällsdebatten. Två tredjedelar av de svarande anser att någon av de frågorna är absolut viktigast att driva, utöver målet om full sysselsättning.