Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Saknad helikopter hittad i Anderna

Publicerad 2012-06-09

RÄDDNINGSSTYRKA. Peruanska poliser deltog i räddningsaktionen som kunde lokalisera den kraschade helikoptern. De fjorton passagerarna är fortfarande saknade.

Myndigheterna i Peru har hittat den försvunna helikoptern i Anderna.

En massiv räddningsinsats med poliser, hundar och bergsklättrare närmar sig just nu helikoptern som ligger på 5000 meters höjd.

14 personer var med i besättningen - en av dem tros vara svensk.

Ikväll bekräftade myndigheterna att ingen överlevande finns ombord.

Helikoptern försvann i onsdags när den var på väg från staden Mazuco till turistcentret Cusco.

Polis och räddningstjänst har sökt i djungelområdet i södra Peru där man tror att helikoptern och de 14 passagerarna kan finnas. Sökandet har försvårats av extremt väder med ett snödjup på 30 centimeter och dålig sikt.

Passagerarna var enligt lokala medier på väg till inkastaden Machu Picchu när något gick snett.

Hittades på 4 900 meters höjd

Under lördagen meddelade polisen i Peru att helikoptern, Sikorsky S-58ET har lokaliserats på berget Mama Rosa på 4 900 meters höjd. Räddningsarbetarna måste ta sig till platsen till fots, vilket kan ta uppåt 12 timmar, skriver AP.

Enligt polisen befann sig en holländare, en tjeckisk medborgare, en svensk och åtta koreaner ombord på helikoptern. Inga överlevande finns bland de 14 ombord, rapporterar AFP.

UD: uppgifter tyder på svensk ombord

Den koreanska besättningen arbetade åt Samsung C&T och två koreanska företag och var enligt uppgifter till Korea Times på väg tillbaka från en resa nära Mazuco där man letat efter lämpliga platser för vattenkraftverk. Både Samsung och ett av de koreanska företagen, Korea Water Resources Corp har skickat team till Peru för att hjälpa till i sökningsarbetet.

Svenska UD står i kontakt med konsulatet i Lima och svenska ambassaden i Santiago. Enligt UD tyder alla uppgifter på att en svensk var med i besättningen.

– Vi har inte fått det bekräftat men alla uppgifter tyder på att det är så, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.