Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svensk man drev ”drogsnabbköp”

Uppdaterad 2012-01-01 | Publicerad 2011-12-31

Greps av den spanska superpolisen i tillslag

En av de gripna i härvan.

Svensken greps av specialstyrkan Guardia Civil när de slog till mot knarkligan.

Han misstänks ha drivit fyra "drogsnabbköp" på turistparadiset Gran Canaria.

Spansk polis slog till mot en kedja av ”drogsnabbköp”.

En specialstyrka från den spanska polisen Guardia Civil grep i tordags en svensk medborgare när de slog till mot en kedja av "drogsnabbköp" på Gran Canaria.

Totalt greps 18 personer i ligan som misstänks stå för en stor del av droghandeln i turistparadiset, skriver Guardia Civil på sin hemsida.

Ligan ska ha sålt och smugglat stora mängder droger på flera av öarna enligt polisen. Amfetamin, kokain och flera andra droger fanns till salu i de fyra "drogsnabbköpen" som höll öppet dygnet runt.

Sålde designerdroger

En av deras drogcentraler fanns på Las Palmas, huvudöns södra ände, där de sålde designerdroger till turister vid stadens krogar och dansklubbar.

Vid tillslaget hittades bland annat 350 gram kokain, 4 000 doser amfetamin och över 200 000 kronor i kontanter tillsammans med flera lyxbilar och kommunikationsutrustning enligt den spanska polisen.

Ligan ska också ha rånat andra drogsmugglare för att komma över deras narkotika. Enligt Guardia Civil ska knarkligan ha bedrivit avancerad spaning på rivaliserande knarksmugglare innan de slog till.

Guardia Civil började nysta upp ligan efter att ha upptäckt ett av "drogsnabbköpen" och efter en tids spaning hade knarkligan kartlagts och speialstyrkan slog till i en insats koordinerad av bland annat den spanska polisens enhet mot organiserad brottslighet.

UD utan information

På UD känner man inte till att svensken gripits på semesterön, men brukar normalt informeras om svenskar som grips i utlandet.

– Det beror ju helt på vilket land det är, men Spanien brukar inte dra ut på det. Jag har däremot inte sett någon information än, säger Kent Öberg på UD:s pressjour.

Förutom svensken ska 15 spanjorer, en rumän och en marockan har gripits i tillslaget.