Sahlins tips till Löfven: ”Njut”

Publicerad 2012-05-01

Mona Sahlin talade om frihet i sitt första maj-tal.

Och hennes uppmaning till Stefan Lövfen var:

– Njut, och:

– Visa lite pockande ilska.

"When the saints go marching in" spelade den lilla femmannaorkestern på Sätuna Torg i Märsta norr om Stockholm, när Mona Sahlin anlände klockan 11 i dag. I solen på det lilla stentorget hade runt 500 åhörare samlats.

Inför talet minglade Sahlin runt och ställde upp på kramfotografier med de fans som vågade sig fram – de flesta i den äldre väljarkategorin.

Hon inledde sitt tal med att dra in skrattsalvor:

– Min tidigare partisekreterarkollega i Moderaterna, Gunnar Hökmark, gick ut varje första maj och sa att vi borde förbjuda första maj. Men arbetarrörelsen har sin dag och den ska behållas. Moderaterna har sin dag och det är första april.

"I mitt hem finns ingen Borg"

Därefter pratade hon om frihet:

– Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring, citerade hon ur Biskop Thomas frihetsvisa.

– Frihet är något att söka efter och vårda. Min frihet växer om var och en av er också får frihet. Det spelar roll om vi är sammanbundna med varandra. Socialdemokratin har alltid varit en frihetsrörelse - frihet från förtryck, odemokrati, fascism. En människas frihet är alla människors frihet. Vi måste bära varandras bördor för att också kunna bära varandras friheter.

– Det är bara om vi verkligen menar allvar med ordet solidaritet som man kan klara att bygga ett starkt samhälle. Margot Wallström uttryckte att man inte kan vara lite solidarisk. Det är som att säga att man är lite gravid. Antingen är man det eller inte.

Sahlin tog upp fem berättelser om frihet, som hon beskrev som sammanfattande för Socialdemokratin:

Arbetets värde. Där berättade hon om utvecklingsstörde Olle som berättat för henne om det finaste telefonsamtalet han fått i sitt liv, från sin arbetsgivare som undrade var han var någonstans då han försovit sig.

– Folkets vilja till arbete är landets viktigaste tillgång.

Sahlin uppmanade till förnyelse av jobbpolitiken:

– Forskning, kamp mot diskriminering och för mångfald.

– Har ni hört det gamla ordstävet "Mitt hem är min borg"? I mitt folkhem finns ingen borg, i alla fall ingen Anders Borg, sa Sahlin och uppgav att Löfven och Magdalena Andersson är de som kan leda jobbpolitiken i partiet som är ett "äkta arbetarparti".

En chans till. Thomas Bodström och Anders Borg misslyckades i matematik. Båda fick en chans till, tack vare satsningar som Komvux, påpekade Sahlin.

– Vi måste ge dem som har det tufft och jobbigt i plugget en chans till, och en chans till, och en chans till. Liksom när det gäller de utförsäkrade.

Yttrandefrihet. Carl Bilds röst hörs inte ofta i frågor om internationell solidaritet i dessa frågor, sa Sahlin, som tog upp förebilder som Burmas Aung San Suu Kyi.

Jämställdhet. Mona Sahlin berättade om sin mormor som hörde till kvinnorna som fick rösta för första gången 1921.

– Så kort tid har vi haft demokrati i vårt land. Det finns så många exempel på hur viktig jämställdheten mellan kvinnor och män är. Jag vill se ett parti som vågar gå före i kampen för kvinnor och mäns lika rättigheter. Ingen ung kvinna ska behöva fråga sig "Ska jag bli mamma eller skaffa mig jobb och utbildning"

Känga åt KD

– Många av dessa frågor har blivit lagda på is under de sex år Kristdemokraterna lagt veto i fråga efter fråga, säger Sahlin och ger tips på ett "jämställdhetstest" som hon själv brukar ha som riktlinje:

– Det Kristdemokraterna är emot är jag för, och det de är för är jag emot.

Integration. Mona Sahlin tar upp vikten av att kämpa för tolerans och respekt för olika människor, som invandrare och homosexuella.

– Kampen mot intolerans är kampen för allas lika värde.

– Mona är ett arabiskt namn, som betyder hopp om att få det bättre. Vad säger namn om oss. Kampen mot rasism och främlingsfientlighet är kärnan i ett demokratiskt Sverige.

"Visa pockande ilska"

Aftonbladet fick en kort pratstund i vimlet.

Vilket är huvudbudskapet du vill föra ut i dag?

– Socialdemokratin och drömmen om frihet var inte bara viktig för hundra år sedan. Den är även viktig i dag. Och att Socialdemokratin är verkligen här för att förändra – inte försvara det vi har gjort, säger Mona Sahlin.

Vad är det viktigaste för Stefan Löfven att föra fram just nu?

– Han har börjat så bra. Fortsätta visa lugn, trygghet, stabilitet men samtidigt lite pockande ilska och visa att jag är verkligen här för att förändra, därför att vi Socialdemokrater fortsätter drömma. Nu när han börjar bli varm i kläderna hoppas jag att han kan ta i och drömma högt. Det viktigaste är att visa att vi är här för att förändra. Att vi inte är nöjda med det som har varit.

Har du någon kritik mot honom?

– Nej det har jag verkligen inte. Han har börjat bra. Det är en lång lång bit kvar, men han har alla förutsättningar tillsammans med oss andra att göra att partiet kommer tillbaka på allvar.

Utifrån dina erfarenheter som ledare, har du några konkreta tips att ge Stefan Löfven?

– Jag pratade med honom i går, men då pratade vi bara om första maj. Mitt enda tips då var: "När du kliver upp på scenen på Götaplatsen. Njut". För det här är verkligen politikens kärna. Det är så skönt och häftigt med första maj. Jag hoppas verkligen att Stefan inser att för att orka med måste man också njuta. Det är så fantastiskt att få vara partiledare. Det hoppas jag han känner i dag.

Siktar mot FN-toppjobb

Regeringen har nominerat Mona Sahlin till att kandidera till posten som ny generalsekreterare för FN:s internationella arbetsorganisation ILO. Omröstning i FN kommer ske den 28 maj.

Hur involverad kommer du vara i partiet framöver?

– Så mycket jag kan. Antingen är jag ju chef på ILO och då blir det mindre, eller också är jag inte det, och då kan jag jobba mer. Självklart vill jag vara involverad och göra det jag kan.

Kan du tänka dig en ministerpost i en eventuell framtida regering?

– Jag försöker bli chef för ILO och det är i så fall fem år. Sedan får vi se.