Överenskommelse om Michigans och Floridas röster

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-01

Demokraternas delegater från Florida och Michigan får trots allt rösta när partikonventet utser presidentkandidat i augusti.

Men deras röststyrka blir hälften så stor som normalt.

En partikommitte omprövade på lördagen delstaternas tidigare underkända nomineringar av delegater till konventet i Denver. Det nya beslutet överensstämmer med ett kompromissförslag från presidentaspiranten Barack Obama.

Kampanjstaben för Obamas rival Hillary Clinton säger att den överväger att överklaga besluten. Även om det ska vara en kompromiss så är detta ett bakslag för Clinton.

Från början förlorade Floridas och Michigans demokrater helt rösträtten vid partikonventet, eftersom de brutit mot det uppgjorda schemat för årets primär- och nomineringsval.

Halvvägs till mötes

Med sitt beslut på lördagen har kommitten gått Hillary Clinton halvvägs till mötes. Hon har krävt att det ursprungliga beslutet skulle upphävas helt och att de två delstaterna skulle få full rösträtt.

Partiet vidhåller Floridas och Michigans demokrater straffas för sitt brott mot nomineringsschemat. När det gäller Florida var kommitten förkrossande enig och beslutade med 27-0 i röster. När det gäller Michigan var den mer splittrad och kompromissen vann med 19-8.

Från Michigan får Clinton 69 delegater mot 59 för Obama. Var och en av delegaterna har en halv röst vid partikonventet och det ger alltså Clinton 34,5 röst från Michigan mot Obamas 29,5. Även superdelegaternas röster halverades, skriver Reuters.

Sammantaget innebär det att Clinton tagit in otillräckligt på Obamas ledning efter primär- och nomineringsvalen hittills.

Clintons chefsrådgivare Harold Icke kommenterar att hennes "supportrar kidnappats" med det här beslutet.

- Fru Clinton har instruerat mig att reservera hennes rätt att överklaga i kreditivkommitten (som utfärdar rösträtterna).

Kreditivkommitten samlas i juli under förberedelserna för partikonventet.

Ilskna Clintonanhängare

Hillary Clinton vann primärvalet i Florida i januari då Barack Obamas namn inte stod på röstsedlarna. Hon får nu tillgodogöra sig 19 delegatsröster från Floridas vid partikonventet. I rösterna ingår både valda konventdelegater och superdelegater som består av särskilt framstående partimedlemmar och är utnämnda av partiledningen.

Floridarösterna är alltså halverade och en ilsken supporterskara för Clinton krävde att partikonventet omprövar det beslutet. Hennes supportrar demonstrerade utanför en Washingtonhotell där partikommitten arbetat. Demonstranterna skanderade "Denver, Denver" och "Madame president, madame president".

TT

ANNONS