Grön kongress följde språkrör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-25

Maria Wetterstrand: ”Allt färre väljare uppfattar oss som flummiga”

Miljöpartiets kongress blev en framgång för språkrören.

Maria Wetterstrand tror att allt färre väljare uppfattar partiet som flummigt.

Hon och språkrörskollegan Peter Eriksson var mycket nöjda när kongressen i Östersund avslutades på söndagen.

– Farhågor om stora interna stridigheter har inte besannats, säger Wetterstrand.

Språkrören arbetar för att miljöpartiet ska framstå som regeringsdugligt inför valet 2010. Mest gladde de sig över den nya inriktningen på socialförsäkringspolitiken. I praktiken begravs den gröna drömmen om en medborgarlön, lika för alla, utan krav på motprestation.

Arbetslivstrygghet

Partiet ska nu arbeta för en sammanslagning av arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Det nya trygghetssystemet kallas arbetslivstrygghet och ska bland annat lösa problemet med att hundratusentals lämnat a-kassan.

– Förslaget är ett oerhört stort steg framåt, säger Peter Eriksson, som menar att det nu är upp till övriga partier att visa hur de vill lösa problemet.

Bara något enstaka ombud röstade emot arbetslivstrygghet. Det gick inte lika lätt när det gällde att släppa partiets gamla krav på att Sverige ska lämna EU. Partistyrelsens linje att hålla en medlemsomröstning om frågan fick dock en klar majoritet.

Målet att sätta sig i en rödgrön regering efter en eventuell valseger 2010 ifrågasätts knappast alls längre. Några ombud var dock oroliga för att partiet blir för profillöst om samordningen med socialdemokraterna inleds redan i år, vilket är språkrörens förhoppning. Andra, som partistyrelseledamoten Karin Jansson, anser att miljöpartiet redan börjat likrikta sig i fråga efter fråga.

Gamla och nya

Peter Eriksson är inte oroad för att gamla visionärer ska lämna partiet.

– En hel del nya medlemmar kommer in. Trenden är att vi ökar, säger Eriksson.

För några år sedan klagade han på att kongressledamöterna framstod som stolliga när de till exempel krävde ett räntelöst samhälle. Även i Östersund behandlades motioner som skulle kunna få den stämpeln, till exempel att arbeta för att Sveriges befolkning minskar och att förbjuda kött vid offentlig representation.

Wetterstrand tror att bilden av ett flummigt parti finns kvar till viss del hos väljarna, men att den har minskar avsevärt.

I sitt avslutningstal kritiserade hon de som vill dela in miljöpartister i fundamentalister och pragmatiker, ”fundisar” och ”realos”

– Det är inte nödvändigt att välja mellan utsläppt hår och kostym, lika lite är det nödvändigt att välja mellan visioner och praktisk politik, sade Wetterstrand.

TT