Misstänkt förnekar människorov

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-08

Skallgången avslutad på eftermiddagen – utan resultat

STJÄRNSUND. Den 42-årige man som anhållits misstänkt för att ha fört bort en tioårig flicka från Stjärnsund i Dalarna förnekar brott.

Samtidigt avbryts sökandet efter flickan i området runt platsen där hon försvann i lördags.

Den misstänkte 42-åringen är skäligen misstänkt för människorov –den lägre graden av misstanke. Utredarna måste nu arbeta hårt för att stärka misstankarna mot honom. Om de inte får fram mer bevis tvingas åklagaren försätta mannen på fri fot.

– Senast på torsdag klockan 12 måste jag bestämma mig för om jag ska begära honom häktad, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund till TT.

Den misstänkte mannens lägenhet har genomsökts och hans röda Saab 900 har beslagtagits. Bakgrunden är att en röd bil ska ha skymtat i bakgrunden på en av de bilder som en förbipasserande tog av tioåringen när hon cyklade hemåt strax innan hon försvann nära hemmet på lördagen.

Tidigare dömd

Den misstänkte 42-åringen bor på en liten ort i Gästrikland och är tidigare dömd för sexuellt våld i flera fall.

– Han nekade till brott i det första förhöret då han delgavs misstanke, säger Dalapolisens presstalesman Sven-Åke Petters till TT.

Nya förhör kommer att hållas med mannen under onsdagen. Han har begärt advokat Leif Silbersky som offentlig försvarare.

Sökandet efter flickan fortsatte ända fram till tisdag eftermiddag då insatschefen Anders Gustavsson beslutade att avbryta letandet.

Fången inomhus

– Vi har gått igenom hela sökområdet och kan med stor säkerhet säga att flickan inte finns där. I kväll och i natt kommer polisen själv att söka i andra skogsområden i närheten, säger Gustavsson till TT.

Om flickan hålls fången inomhus bedöms hon enligt polisen kunna vara vid liv – men om hon ligger skadad utomhus tros hennes chanser att ha överlevt vara minimala efter tre nätter med minusgrader.

Polisen har hittat den misstänkte mannen genom så kallad inre spaning. Det innebär i det här fallet att polisen har gått igenom och kartlagt alla kända sexförbrytare och hur de rört sig.

”Fick inga tjejer”

Mannens brottsregister visar att han vid tre tillfällen gjort våldsamma sexuella närmanden mot unga kvinnor. Två av kvinnorna var bara 16 år.

Han dömdes 1995 till fängelse för ett våldtäktsförsök. I samband med att han försökte dra in kvinnan i sin bil sade han att han gjorde som han gjorde för att han ”inte fick några tjejer”.

Samma år överföll och misshandlade han en kraftigt berusad 16-årig flicka genom att ta struptag på henne och täcka över hennes mun. År 1998 försökte mannen tvinga en annan 16-årig flicka till samlag. Han dömdes då för sexuellt tvång. Mannen är också dömd för att ha blottat sig och för ett antal mindre förseelser.

42-åringen greps klockan 17.45 på måndagskvällen på Rasta vägkrog på Hallandsåsen. Han beräknades anlända till häktet i Borlänge vid 19-tiden på tisdagen.

Några förhör med den misstänkte 42-åringen är inte inplanerade förrän under onsdagen.

– Det var tänkt att det skulle bli förhör i dag (tisdag), men han verkar komma upp sent till Borlänge. Sen ska han genomgå en läkarundersökning också. Som det ser ut nu är det första förhöret bokat till på onsdag efter lunch, säger advokat Jan Kyrö till TT.

42-åringen har begärt Leif Silbersky som advokat, men Silbersky är för tillfället upptagen med andra mål. Därför bistås han av Jan Kyrö vid de inledande förhören.

Kyrö har ännu inte hunnit tala med mannen på telefon och kan inte uttala sig om 42-åringens inställning till anklagelserna.

Kjell Rynhag/TT Ewa Tures/TT

Följ ämnen i artikeln