Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Inombords var det kaos”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

David 21 år och miljonär

Lördagen den 17 januari stod David Bjurvald Gistedt i TV4-studion för att skrapa Triss Månadsklöver. Han var garaneterad minst 1,2 miljoner och mest 15 miljoner kronor.

– Jag såg lugn ut men inombords var det kaos.

Två dagar efter Trisskrapet i direktsändning har David Bjurvald Gistedt knappt återhämtat sig.

– Själva skrapet gick så fort. Och det faktum att jag vunnit pengar har inte sjunkit in än.

David Bjurvald Gistedt var garanterad 10 000 i månaden i tio år. Det slutade med 15 000 kronor i månaden i tio år, sammanlagt 1,8 miljoner kronor. Efter tv-sändningen bar det av hem till Finspång igen.

– Närmsta familjen åt middag tillsammans och jag fick berätta om min dag. Det var skönt att få varva ner. Jag hade ju spänt mig omedvetet hela dagen.

Lagt handpenning på motorcykel

Både lillebror och systerns man håller på med motorcyklar och David Bjurvald Gistedt har även han dragits med i fascinationen.

– När jag var 15 hade jag en moppe. Det var sådan frigetskänsla. Inte alls som att köra bil. Jag har lagt handpenning på en Suzuki. Den kommer att röra på sig, skrattar han. Det är viktigt att det går fort från noll upp till laglig hastighet. Jag är inte ute efter att köra fort.

Att han faktiskt har köpt en motorcykel kommer också ta ett tag att förstå.

– Det blir nog först när den står i garaget, säger han och skrattar.

Hur var det att vara med på tv?

– Det är inte så jobbigt som man kan tro. Jag ser ju bara kamerorna, inte alla som tittar. Men det är klart att man inte ville tabba sig. Här hemma i Finspång har jag märkt att en del vänder sig om. De undrar nog varför de känner igen mig, skrattar David Bjurvald Gistedt.

Har du själv sett sändningen?

– Jag har titta flera gånger och det känns konstigt att se och framför allt höra sig själv. Man blir påmind om hur man kände när man stod där. Jag såg lugn ut men inombords var det kaos.

Dagarna innan skrapet var han inte det minsta nervös och hade nerverna under kontroll. Men det blev värre.

– Min kompis som var med mig var smart och undvek att prata om lördagen. Men kvällen innan var det riktigt svårt att sova. Då snurrade tankarna. Lördagsmorgonen var också jobbig. Men när jag väl satt i studion och väntade på min tur, då var det lugnt igen.

När det så var dags att gå in framför kameran gjorde sig nerverna påminda igen.

– När jag stod vid bordet blev nervositeten tiodubbel. Jag såg hur klockan tickade ner till det var dags att rikta kameran mot mig.

Han hade tidigt bestämt sig för att ta lott nummer sex.

– När jag var liten och spelade fotboll var det mitt nummer. Jag hade så roligt då och det numret har följt med genom livet.

Blev du besviken när du först skrapade fram tio år?

– Jag hade nog trott att jag skulle bli det. Men om tio år är jag 32. Det är så oerhört långt dit och jag kan inte vara besviken. Men visst var det trevligt med en bonus på summan.

En fredag i oktober köpte han Trisslotten som innehöll tre klöversymboler och därför tog honom till tv-studion.

– Då var jag nästan helt i apati. Jag ringde till familjen och det första jag sa var: ”Detta är inte ett skämt”.

Trodde de på dig?

– Min lillebror sa något i stil med: ”Om du skämtar så går det illa”, berättar David Bjurvald Gistedt och skrattar. Morsan började gråta. Det är sådant man önskar sina barn, sa hon.

Efter telefonsamtal och uppståndelse satte sig David Bjurvald Gistedt och åt middag som vanligt.

– Jag fattade väl egentligen inte vad som hänt.

En motorcykel är inte det enda han mommer att unna sig.

– Jag har lovat min kompis att vi ska ut och resa. Troligtvis blir det Alperna. Någonstans där det finns mycket snö och långa backar, fortsätter han och skrattar.

Drömyrke – polis

Som 21-åring ligger hela livet framför honom. David Bjurvald Gistedt vet precis vad han vill göra i framtiden.

– Jag vill bli polis. Det är något jag velat sedan jag var liten. Och jag hoppas att jag passar som det.

Har du sökt in till Polishögskolan?

– Jag sökte i höstas. Då fick jag göra två av fem delprov. Det var 7 000 som sökte och 350 blev antagna. Här har jag tyvärr åldern emot mig just nu, men jag ser det inte som ett bakslag. Jag är ung och räknade inte med att komma in då. Nästa sökperiod är i mars och då försöker jag igen. Jag kommer inte att sluta söka förrän jag kommer in. Detta är något jag verkligen vill.

Med dagens vinst behöver David Bjurvald Gistedt inte bekymra sig om enorma studielån under studietiden.

ANNONS