”Hon såg blek ut”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-25

Nu hörs tyskans vänner i rätten

vännerna hjälper polisen 31-åringens vänner beskriver henne som skör och deprimerad. ”Men jag skulle aldrig trott att hon skulle kunna mörda någon”, säger en av dem.

I dag vittnar två av tyskans vänner i rätten.

En av dem kan vara den sista som hade kontakt med henne innan hon lämnade Sverige.

– Hon såg blek ut, säger vännen.

Rättegången dröjer Åklagaren räknar med att väcka åtal 11 juli.

Rättegången mot den tyska kvinnan som misstänks för morden på Maximilian och Saga Jangestig i Arboga dröjer. Men redan i dag hörs två av åklagarens vittnen.

Båda två är bekanta med tyskan och ska berätta om sin relation till henne. Ingen av dem kommer att vara i Sverige i sommar när rättegången väntas bli av.

– Jag vet inte så mycket, men om jag kan hjälpa polisen är det självklart att jag gör det, säger den 22-åriga kvinnan.

De sågs tre gånger

Hon bor i Sverige tillfälligt och kände bara tyskan flyktigt genom gemensamma vänner. Sammanlagt uppskattar hon att de sågs tre gånger.

– Jag verkar ha varit bland de sista som hade kontakt med henne. Polisen hittade mig genom hennes telefonlista.

Eftersom hon inte läser svenska nyheter kan hon inte sätta sista träffen i relation till händelserna i Arboga. Enligt åklagarens kallelse ska de ha haft kontakt den 14 mars, alltså tre dagar innan Max och Saga mördades och deras mamma skadades svårt.

”Hon var blek”

– Sista gången jag träffade henne var hon blek, det syntes att hon inte hade en bra dag. Tänk om det var samma dag, säger 22-åringen.

Hon mår mycket dåligt över det inträffade och känner obehag inför att möta tyskan i rätten i dag.

– Hon var trevlig, men det var uppenbart att hon inte mådde bra. Jag skulle säga att hon var skör och deprimerad. Men jag hade aldrig trott att hon skulle kunna mörda någon.

Åklagaren vill också förhöra vittnet om vad tyskan sagt om Emma Jangestigs sambo som tidigare hade en relation till den nu mordmisstänkta kvinnan.

– Jag vet inte vem han är. Hon var väldigt reserverad och jag ville inte fråga för mycket. Vi kände inte varandra så väl.

Väcker åtal 11 juli

Det andra vittnet är en av tyskans bättre vänner i Sverige. Han ska berätta om deras relation under 2007 och 2008 – alltså den tid hon bott här.

Åklagaren Frieda Gummesson räknar med att väcka åtal fredagen den 11 juli.

– Nu är det sammanställning och delgivning som återstår. Delgivningen kommer att ske muntligt genom tolk. Jag utgår från att det ska räcka med ytterligare två veckor, säger hon.

Hon vill inte kommentera betydelsen av de vittnen som kallats.