Roar oroar – ger klass 2-varning

Publicerad 2015-10-02

Norge förbereder sig på stormen Roar som orsakar klass 2-varning även i svenska fjäll.

Och varningarna för vind och regn finns på 25 områden i Sverige – men Norge tar värsta smällen.

– Ibland är det bra att det regnar av sig på vägen mot oss, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Främst är det varningar för hård vind som har utfärdats över i princip hela Sveriges kustband under fredagen.

Tidigt på fredagsmorgonen fanns varningar på inte mindre än 25 områden i landet på SMHI:s hemsida.

De flesta var av den minst allvarliga klassen, men i Jämtlandsfjällen verkar det som att den norska stormen Roar kan orsaka stor skada.

Kan vara stor fara

Där här SMHI utfärdat en klass 2-varning som kan innebära stor fara för allmänheten, stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Det kommer en hel del nederbörd och det är framför allt västfjällen som får ta det mesta. Det kan också variera en hel del i sådan terräng, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

I Jämtlandsfjällen varnas för mycket höga flöden i små och medelstora vattendrag. Där kan det på sina håll komma runt 20 millimeter nederbörd på kort tid, enligt SMHI.

För våra grannar i väst väntas problemen bli väldigt mycket större, med extrema nederbördsmängder. Under ett dygn kan det i områden komma 100-130 millimeter nederbörd, skriver VG.

Extrem oväder

Norska meteorologer beskriver stormen Roar som ”extrem”, och det är vårt grannland vi kan tacka för att det inte blir lika illa här.

– När ett lågtryck passerar landet kommer det söder om det att bli blåsigt. De kraftigaste vindarna har vi över södra och mellersta Norrland, säger Lovisa Andersson.

Hon fortsätter:

– Det är de norska fjällen som får ta det mesta av nederbörden.

För svensk del väntas det värsta av vindar och nederbörd vara över redan under natten mot lördag.

Kulmen förväntas under fredagseftermiddagen då boende öster om fjällkedjan i Norrland får räkna med mycket hårda vindbyar.

Följ ämnen i artikeln