Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

1 500 bönder trotsar vulkanhot

Publicerad 2012-12-27

Myndigheterna i Nicaragua har beordrat runt 300 familjer evakuera efter att vulkanen San Cristobal börjat spy ut rök, sand och aska.

Men omkring 1 500 personer vägrar att lämna sina hem.

– Vi vill inte ge oss i väg och lämna området övergivet, säger Maria Pereira, boende i området, till AFP.

San Cristobal är den högsta av Nicaraguas sju aktiva vulkaner och ligger norr om huvudstaden Managua. Den bedöms ha haft sitt första utbrott år 1685, uppger nyhetsbyrån AFP.

Sedan dess har den varit aktiv. 2008 hade den en serie utbrott och i september i år sköt det upp pelare av rök och aska ur kratern.

Och nu verkar det vara dags igen.

Evakueringsorder

Maria Pereira berättar för AFP att aska från vulkanen redan har träffat hus, träd och vägar i området. Hon bor i en by med runt 600 invånare vid foten av berget.

Landets regering utfärdade en varning under onsdagen och beordrade de boende runt vulkanen att genast evakuera och snarast möjligt lämna sina hem.

"Instabil"

Civilförsvaret har nu skickats till området för att övertala byborna att ge sig av. I en av byarna vid vulkanens fot, Betlhehem, gjorde flera bönder motstånd när personalen från civilförsvaret anlände.

En talesperson för regeringen, Rosario Murillo, sa till AFP att "vulkanen är instabil" och upprepade evakueringsordern. Men hon sa inget om hur många personer som verkligen lämnat sina hem.